Cijene nafte u Londonu ponovo iznad 100 dolara

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2012. u 16:05

Cijene nafte na londonskom su tržištu u srijedu ponovo prekoračile razinu od 100 dolara temeljem nada da će Europska središnja banka (ECB) naći načina da izvede eurozonu iz krize.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 1,47 dolara, na 100,31 dolar, nakon što je nakratko dotaknula i 100,43 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni, od 85,45 dolara. “Blago poboljšanje raspoloženja na financijskim tržištima i slabljenje američkog dolara dali su vjetar u leđa cijenama nafte”, tumače analitičari Commerzbanka.

Europska središnja banka u srijedu za zadržala ključne kamatne stope na razini od jedan posto. Pozornost je sada usmjerena na redovnu konferenciju za novinstvo ECB-ova predsjednika Marija Draghija, budući da na tržištima prevladava uvjerenje da samo ECB može u kratkom roku poduzeti mjere koje će izvesti eurozonu iz krize.

U međuvremenu su pogoršane prognoze za svjetsko gospodarstvo potaknule nade da bi i američka središnja banka mogla posegnuti za novim mjerama poticanja rasta. Dodatnu je potporu naftnim tržištima pružio i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

U međuvremenu je najnovije tjedno izvješće utjecajne privatne savjetodavne tvrtke API pokazalo neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 1,765 milijuna barela, što je trostruko više nego što se očekivalo. Američka vlada objavit će tjedno izvješće tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 96,19 dolara za barel, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close