Cijene nafte u Londonu nadomak razine od 120 dolara

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2012. u 17:15

Cijene nafte zadržale su se danas na londonskom tržištu nadomak razini od 120 dolara za barel, poduprte problemima potrošača širom svijeta zbog sankcija na uvoz iranske nafte.

Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte spustila za 54 centa i iznosila je 119,51 dolar, nakon što je u ponedjeljak u vrijeme zatvaranja dosegnula najvišu razinu od 15. lipnja prošle godine. Na američkom je tržištu porasla 1,26 dolara i iznosila 104,50 dolara, nakon što je prethodnog dana dotakla najvišu razinu od 5. svibnja. Naftna tržišta podupro je dugoočekivani dogovor o drugom paketu pomoći za Grčku. Dobro raspoloženje prigušuju upozorenja da sporazum rješava tek trenutne potrebe Atene za financiranjem i da je malo vjerojatno da će oživjeti razoreno grčko gospodarstvo.

Potporu tržištima pružila je i smanjena ponuda, oporavak američkog gospodarstva i kinesko ublažavanje monetarne politike, jačajući sklonost ulagača rizičnoj imovini. Fokus naftnih tržišta usmjeren je u prvom redu na spor Irana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa. Tako je Europska unija prošlog mjeseca razbjesnila Teheran objavom da će od 1. srpnja stopirati uvoz iranske nafte.

U nedjelju je Iran reagirao obustavom prodaje nafte francuskim i britanskim kompanijama, što je u velikoj mjeri simboličan korak budući da je prodaja nafte tim dvjema zemaljama već uvelike umanjena. “Zveckanje oružja s iranske strane i dalje podupire rast cijena, čime su ‘kažnjene’ sve zemlje EU-a za odluku o bojkotu iranske nafte”, zaključio je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Iran je nastavio s pritiskom i u utorak, naglašavajući da bi mogao povući preventivne poteze protiv svojih neprijatelja ukoliko ocijeni da su ugroženi njegovi nacionalni interesi. U međuvremenu su najveći kupci iranske nafte i prije stupanja na snagu europskih i američkih sankcija dobrovoljno smanjili uvoz iz Irana. Tako će i Kina u ovoj godini uvesti manje nafte iz Irana a isto će vjerojatno učiniti i Japan kako bi preduhitrio američke sankcije i time osigurao određena izuzeća.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 119,2 dolara, što je 60 centi više nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close