Cijene nafte u Londonu iznad 118 dolara

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2011. u 14:55

Cijene nafte porasle su danas iznad 118 dolara na londonskom tržištu zbog nastavka zastoja u američkim pregovorima oko podizanja razine zaduživanja i početka sezone uragana koja prijeti naftnoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevu.

U Londonu su cijene nafte porasle za 65 centi, na 118,08 dolara za barel. Na američkom je tržištu barel nafte poskupio za 20 centi, na 97,60 dolara, nakon što se ranije njegova cijena spustila na najnižu razinu u zadnjih sedam dana od 96,51 dolara slijedom podataka o rastu američkih zaliha. Obujam trgovine pogođen je dugotrajnim neizvjesnostima glede zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva i vodećeg potrošača nafte.

Ulagači su sve nesigurniji kako se približava krajnji rok za dogovor u Washingtonu o povećanju dozvoljenog zaduživanja države sa sadašnjih 14.300 milijardi dolara. Zastupnički dom Kongresa planira u četvrtak glasati o prijedlogu republikanaca o smanjenju proračunske potrošnje i povećanju zaduživanja. Senat, u kojemu većinu imaju demokrati, čeka pak što će se dogoditi s prijedlogom republikanaca prije nego što pokrene proceduru o svom prijedlogu.

Američkim problemima pridružila se i tropska oluja Don koja se približava obali Teksasa i mogla bi zaprijetiti naftnoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevu. “Prve oluje u ovoj sezoni atlantskih uragana glavne su teme u tisku, podsjećajući da na tržištu može doći do prekida opskrbe”, kazala je Natalie Robertson, analitičarka iz ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer pala za 24 centa u odnosu na prethodni dan i iznosila je 113,41 dolara za barel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close