Cijene nafte stabilne, ulagači na oprezu zbog eurozone

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2011. u 15:45

Cijena barela sirove stabilizirala se danas u Londonu iznad razine od 112 dolara slijedom objave dobrih podataka o gospodarskom rastu iz Francuske i Njemačke, no ulagači su na oprezu zbog rasta prinosa na talijanske državne obveznice i mjere štednje koje bi eurozonu mogle gurnuti u recesiju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu stabilizirala se na 112,20 dolara. Prethodnog dana zaključila je trgovinu u minusu 2,27 posto, zbog objave razočaravajućih gospodarskih pokazatelja iz Europe. Na američkom tržištu cijena barela oslabila je u utorak 20 centi, te se barelom trgovalo po 97,94 dolara. Dan ranije bilježila je u vrijeme zatvaranja burzi minus od 85 centi. Tržišta su danas stabilizirali najnoviji makrogospodarski podaci iz Europe, koji su pokazali da je njemačko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca dok su podaci za drugo tromjesečje revidirani i sada pokazuju rast od 0,3 posto, u odnosu na prethodno prognoziranih mršavih 0,1 posto.

Aktivnosti u francuskom gospodarstvu povećane su za 0,4 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prethodna tri mjeseca. Napetost je pak podržao povratak talijanskih troškova zaduživanja na razinu od sedam posto, koja se smatra neodrživom. “Nakratko je prevladao entuzijazam nakon objave pokazatelja iz Francuske i Njemačke, no tržište ipak zaokupljaju neposredni problemi i kratkoročna prognoza, a oni nisu pozitivni”, rekao je Christophe Barret iz naftnih istraživanja francuske Credit Agricole.

Ulagači u Europi najpozornije prate dužničku krizu u eurozoni i njen utjecaj na potražnju i rast. Gospodarstvo 17-člane eurozone poraslo je u trećem tromjesečju za skromnih 0,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, uglavnom zahvaljujući Francuskoj i Njemačkoj, dok ekonomisti smatraju da se blok gotovo sigurno kreće prema recesiji. “Iako nismo u recesiji, nismo ni daleko od nje”, zaključio je Marc Touati iz francuske trgovačke kompanije Assya Compagnie Financiere.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 112,69 dolara, što znači da je bila 32 centa niža nego dan ranije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close