Cijene nafte nadomak 117 dolara

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2011. u 13:55

Cijena barela sirove nafte u Londonu stabilizirala se danas nadomak razini od 117 dolara za barel nakon jučerašnjeg naglog skoka koji su potaknuli ohrabrujući gospodarski podaci iz SAD-a

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu pala je za 1,33 dolara na 117,26 dolara za barel. Na američkom tržištu bila je u minusu 51 cent i iznosila je 98,16 dolara. Jučer su cijene na londonskom tržištu zabilježile najveći dnevni postotni rast u dva mjeseca, poskočivši 4,4 posto i dosegnuvši najvišu razinu u tri tjedna od 118,59 dolara zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima o broju zaposlenih u privatnom sektoru i prometu u maloprodaji u Sjedinjenim Državama.

To je navelo nekoliko ekonomista da povise prognoze o broju neto otvorenih novih radnih mjesta u SAD-u u lipnju na 125 tisuća do 175 tisuća, s dosada prognoziranih 90 tisuća. Vlada u Washingtonu objavit će taj pomno praćeni podatak tijekom dana. “Podatak o američkoj zaposlenosti apsolutno je ključan”, konstatirala je Amrita Sen, analitičarka Barclays Capitala. “Cijene nafte pale su u svibnju zbog slabih makroekonomskih podataka i utjecaja potresa u Japanu, ali očekujemo skok u srpnju i kolovozu”.

Barclays Capital povisio je prognozu cijene sirove nafte u Londonu za 2012. za 10 dolara, na 115 dolara, ali je prognozu za tekuću godinu potvrdio na 112 dolara. Ulagači su danas iskoristili priliku za dobitonosne prodaje, što je pritisnulo cijene nafte, zajedno s podatkom američke vlade da su zalihe u SAD-u u prošlom tjednu pale za 889.000 barela, manje no što su analitičari očekivali, predviđajući njihov pad za 2,3 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 110,76 dolara, što znači da je bila 2,50 dolara viša nego dan ranije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close