Cijene barela nafte pale za 3 dolara

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2012. u 14:15

Cijena nafte na tržištu u Londonu u ponedjeljak se oštro spustila prema 103 dolara za barel, jer su ulagači prodavali rizičnu imovinu i tražili utočište za kapital u sigurnijim oazama poput američkog dolara zbog straha da Španjolska neće moći izbjeći skupo spašavanje zemlje u cjelini.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu spustila se tako za 3,20 dolara, na 103,63 dolara. Ranije se nakratko spustila i na najnižu razinu u danu od 102,95 dolara. Prošli tjedan cijene nafte na londonskom su tržištu bile četvrti uzastopni tjedan na dobitku. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 3,05 dolara, na 88,78 dolara.

Pad cijena nafte uslijedio je nakon što su pale cijene dionica i tečaj eura zbog straha da bi Španjolska, četvrto najveće gospodarstvo eurozone, moglo biti primorano tražiti paket zajmova za spas zemlje u cjelini, nakon odobrene joj pomoći EU-a za spas posrnulog bankovnog sektora u iznosu do 100 milijardi eura. Strah da bi takva situacija mogla postati neizbježnom ojačao je nakon što su porasla očekivanja da bi se regija Murcia mogla priključiti Valenciji, koja je u petak kazala da će tražiti financijsku pomoć od središnje vlade u Madridu.

“Postoje strahovi da bi to mogao biti početak domino efekta, koji bi u konačnici mogao dovesti da Španjolska krene stopama Grčke, Portugala i Irske i zatraži službenu pomoć za spas zemlje. Zasad je samo španjolski bankovni sustav tražio pomoć, no skok prinosa na španjolske obveznice upućuju na takav zaključak”, kazala je Carsten Fritsch, analitičarka za energetiku u banci Commerzbank u Frankfurtu.

Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice dosegnuli su danas najviše razine od uvođenja eura, te se kreću oko 7,45 posto, nakon medijskih napisa preko vikenda da se približno šest regija sprema slijediti primjer pokrajine Valencije.

Dolar je ojačao prema košarici vodećih svjetskih valuta jer su ulagači izbjegavali euro i tražili sigurno utočište. Snažniji dolar pritišće robe čije su cijene iskazane u dolarima, budući da ih čini skupljima.

Organizacija zemelja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj je internetskoj stranici u međuvremenu objavila da je prosječna cijena njezine košarice nafte u petak iznosila 103,7 dolara za barel, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close