Cijena sirove nafte pala za 2,39 američkih dolara po barelu

Autor: Tomislav Petrov , 27. svibanj 2008. u 17:30

Cijena sirove nafte pala je za više od dva dolara po barelu nakon što je rekordna cijena goriva smanjila američku potražnju.

Sirova nafta sa isporukom tijekom lipnja pala je za 2,39 američkih dolara po barelu, na 129,80 američkih dolara za barel, nakon uočenog smanjivanja američke potrošnje goriva zbog njegovih rekordnih cijena i usporavanja američkog gospodarstva, prenosi Bloomberg. Cijene kuća tijekom ožujka većinom su izgubile na vrijednosti, pokazao je S&P/Case-Shiller indeks cijena nekretnina stambene namjene. Tečaj američkog dolara prema euru danas je uzletio kao posljedica prelijevanja efekta sa robnih burza. Energenti i metali prošle godine postali su atraktivni svima koji se žele ograditi od rizika slabljenja tečaja američkog dolara prema euru.

“Postoji drhtavica na tim razinama cijena”, izjavio je Phil Flynn, viši burzovni mešetar čikaške Alaron Trading Corporation. “Visoke cijene ennergije imaju značajan utjecaj na ekonomiju i potencijalno na potražnju.” 22. svibnja terminska cijena sirove nafte dosegla je 135,09 američkih dolara za barel, što je njena najviša razina od početka 1983. godine. Tijekom prošle godine cijena sirove nafte udvostručila se.

Brent sirova nafta sa isporukom u srpnju na londonskoj ICE Futures Europe robnoj burzi spustila se za 2,13 američkih dolara, ili 1,6 posto, na 130,24 američka dolara za barel. 22. svibnja rekordna razina cijene ugovora iznosila je 135,14 američkih dolara. Euro je pao na 1,5718 američkih dolara za euro, sa jučerašnjih 1,5770 američkih dolara za euro, nakon što je na trenutak dotaknuo 1,5818 američkih dolara za euro, najvišu razinu od 24. travnja. Američka dnevna potrošnja koja iznosi oko 20,3 milijuna barela smanjila se za oko 1,3 posto u odnosu na prošlogodišnju, prošli tjedan objavilo je američko ministarstvo energetike.

Komentari (4)
Pogledajte sve

obavezno pogledajte
http://www.slobodandz.myffi.biz

http://www.slobodandz.myffi.biz

Hahahah, ovaj kometar me toliko oraspolozio, odmah mi je lakse sto cijena nije obranjena na 8 kn.

New Report

Close