Cijena nafte u Londonu blizu 117 dolara

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2011. u 15:40

Cijene nafte danas su pale na svjetskim tržištima zbog oprezne trgovine dok se čeka razvoj situacije u pregovorima o podizanju limita zaduživanja SAD-a koji su i dalje na mrtvoj točki.

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale za 32 centa, na 117,04 dolara za barel, a na američkom su cijene nafte pale za 57 centi, na 96,87 dolara za barel. Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda i visoki dužnosnici američkih banaka upozorili su da bi neuspjeh u postizanju dogovora glede podizanja razine zaduživanja američke vlade do krajnjeg roka 2. kolovoza mogao izazvati krizu s plaćanjima, što bi uzdrmalo svjetski financijski sustav, izazvalo pad dolara i gurnulo Sjedinjene Države ponovno u recesiju.

Analitičari poput Carsten Fritscha iz Commerzbanka smatraju da će se investitori i trgovci držati po strani dok traju nesuglasice u vezi dogovora oko razine američkog zaduživanja. “Zbog nižeg obujma trgovanja na tržištu cijene nafte će postati ranjivije na nepredvidljive poteze”, rekao je Fritsch. To bi moglo rezultirati volatilnošću tijekom dana nakon što bude objavljen podatak o američkom BDP-u u drugom tromjesečju, dodao je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer pala za četiri centa u odnosu na prethodni dan i iznosila je 113,36 dolara za barel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close