Cijelu obitelj terete za zloupotrebu, a Komaka i ženu i za pranje novca

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2012. u 22:30

Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je pred osječkim Županijskim sudom podignulo optužnicu protiv bivšeg direktora osječke “Pivovare” d.d. Ivana Komaka, tri člana Nadzornog odbora, među kojima su njegovi sin i kći, protiv trgovačkog društva “Kasija” sa sjedištem u Jelisavcu te protiv Komakove supruge kao odgovorne osobe “Kasije”, priopćio je ŽDO navodeći samo inicijale okrivljenika.

Prvookrivljenog direktora Ivana Komaka, okrivljene članove nadzornog odbora istog društva Ivicu i Andreju Komak te Domagoja Njegovana tereti se, da su tijekom 2009. i 2010., u Osijeku, u nakani da prvookrivljenom Komaku pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, u dva navrata donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i uvjeta za isplatu dividende propisanih odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Temeljem tih odluka je tijekom 2009. prvookrivljeniku nezakonito isplaćeno 1,1 milijun kuna, a malim dioničarima 117.990 kuna. Tijekom 2010. godine je isplaćen predujam dividende u iznosu od 4,69 milijuna kuna na račun društva “Kasija”, sa sjedištem u Jelisavcu, na koje je prvookrivljenik fiktivno prenio veći dio svojih dionica, dok je manji dio u iznosu od 61.600 kuna isplaćen njemu osobno, a malim dioničarima 359.800 kuna. Time je prvookrivljenom Ivanu Komaku pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 5,76 milijuna kuna kuna, a malim dioničarima u iznosu od 538.390 kuna.

Optuženika Ivana Komaka i njegovu suprugu Anicu, kao odgovornu osobu trgovačkog društva “Kasija” iz Jelisavca, tereti se da su tijekom 2010., iako svjesni svih okolnosti pod kojima su Ivan Komak i okrivljeno trgovačko društvo na opisani nezakoniti način pribavili navedena novčana sredstva, dijelom tih sredstava u svoti od 4,93 milijuna kuna u cijelosti otplatili kredit, koji je prvookrivljeni Komak podigao u poslovnoj banci za kupnju dionica oštećenog društva. Trgovačko društvo “Kasija” sa sjedištem u Jelisavcu tereti se zbog stavljanja u promet nezakonito pribavljenog novca, koje je počinila petookrivljenica Anica Komak, kao odgovorna osoba u tom društvu. Protiv prvookrivljenog Ivana Komaka ŽDO predložilo je oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom u svoti od 5,76 milijuna kuna.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Žena oprala hlače a u džepu je bio novac.

sreća je što nema sedmero djece.

New Report

Close