Čestitamo! Ponosni ste vlasnici ovog poreznog paketa

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2012. u 18:00

Hrvatska Vlada danas je Saboru poslala paket poreznih zakona kojima se uz ostalo povećava opća stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, povećava osnovni osobni odbitak sa 1.800 na 2.200 kuna, za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna, uvode porezna rasterećenja za reinvestiranu dobit, ali i oporezivanje dividende stopom od 12 posto te smanjuje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto.

Ti su zakonski prijedlozi vezani uz prijedlog proračuna, čije je donošenje premijer Zoran Milanović najavio za ponedjeljak. Zadatak je Ministarstva financija da preko vikenda sve brojke uskladi, da eventualno vidimo postoji li prostora za još neku uštedu odnosno racionalizaciju na rashodnoj strani, rekao je. Ne radujemo se svemu što moramo napraviti, ali neke stvari su naprosto nužnost i tu će se tražiti dijalog sa svim interesnim skupinama – sindikatima, civilnim društvom, poljoprivrednicima, kazao je Milanović. Ministar financija Slavko Linić ističe kako paketom poreznih zakona Vlada predlaže način borbe protiv krize u Hrvatskoj.

Prihvati li Sabor predložene izmjene Zakona o PDV-u opća stopa PDV-a od 1. ožujka povećat će se sa 23 na 25 posto. Kako bi se smanjio negativan utjecaj povećane opće stope, uvodi se snižena stopa od 10 posto za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, na isporuke vode (osim one u bocama ili drugoj ambalaži) te za bijeli šećer. Efekt promjena u zakonu o PDV-u u Ministarstvu financija u ovoj godini procjenjuju na 2,5 milijardi kuna. Predloženim je izmjenama regulirano i da se od početka iduće godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u tim objektima. Tu sniženu stopu uvodimo od početka 2013. jer će do tada Porezna uprava biti u stanju uvesti fiskalne blagajne, objasnio je Linić. Od početka iduće godine bit će povećan i prag za upis u registar PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230 tisuća kuna.

‘Rekli smo da će se struktura poreza mijenjati’

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, osvrćući se na pisanje nekih medija kako Vlada radi nešto što nije rekla u izbornoj kampanji i povećava poreze, poručio je kako nitko iz ove Vlade to nije rekao. “U svom smo programu bili potpuno jasni, na pitanje što će biti s porezima i PDV-om, jasno smo rekli da ukupno porezno opterećenje nećemo povećavati, a da će se struktura mijenjati. Ovdje o tome govorimo”, rekao je Čačić. Saboru je Vlada predložila i izmjene Zakona o porezu na dobit kojima se sva reinvestirana dobit koja se, po okončanju obračuna, unese u temeljni kapital oslobađa plaćanja poreza na dobit. Ta bi odredba, predviđaju prijelazne odredbe, stupila na snagu s početkom 2013.

Ta bi odredba, predviđaju prijelazne odredbe, stupila na snagu s početkom 2013.

Porez na dividendu od 12 posto, olakšice za male dioničare

Od 1. ožujka ove godine pak u primjeni bi bila odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti i to po stopi od 12 posto i plaćale bi je i domaće i inozemne pravne osobe. Ministar Linić pritom je najavio kako će se posebnim propisima urediti olakšice za male dioničare te kako oni ne bi plaćali taj porez na isplatu dividende do iznosa od 12.000 kuna, a najavio je i da će se tijekom saborske procedure predložiti i kako dati podršku esop modelima. Po Čačićevim riječima, prihod od poreza na dobit u 2011. procjenjuje se na oko 6 milijardi kuna. Do te granice Vlada pruža ruku da se to pretvori u investicije, u kapital, kazao je. Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. ožujka ove godine povećao bi se osobni odbitak za zaposlene za 400 kuna, na 2.200 kuna, a za umirovljenike za 200 kuna, na 3.400 kuna. Predlaže se i izmjena poreznih razreda, dok bi stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostale iste. U konačnici bi to, kako se procjenjuje, dovelo do rasta plaća oko 800 tisuća radnika i mirovina oko 200 tisuća umirovljenika.

Izmjenama Vlada regulira i oporezivanje mirovina iz inozemstva, uvodi kao oporezivi dohodak i dividendu u iznosu većem od 12.000 kuna godišnje (na veće iznose se kao i kod dobiti plaća 12 posto poreza), itd. Promjene u sustavu poreza na dohodak imaju za cilj povećanje najmanjih plaća. Time se kompenzira i učinak većeg PDV-a, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić podsjećajući kako je procjena da zbog višeg PDV-a cijene ne bi smjele rasti više od 1,4 postotna boda. Vlada je Saboru s današnje sjednice poslala i izmjene Zakona o doprinosima kojima se od 1. svibnja ove godine opća stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjuje s 15 na 13 posto. To mjesečno znači 200 milijuna kuna manje, godišnje oko 2,4 milijarde kuna. To pomaže hrvatskom gospodarstvu da ima konkurentniju cijenu rada, kazao je Linić. Procjenjuje i da prehrambena industrija ne bi trebala podići cijene, jer su veći efekti za gospodarstvo ovo smanjenje doprinosa za 2 postotna boda, nego za dva boda veći PDV. Najavio je kako će se za ponedjeljak, kada će se raspravljati o proračunu, predložiti i zakoni vezani za smanjenje neporeznih davanja, spomeničke rente, vodnog i šumskog doprinosa. To je dodatno rasterećenje gospodarstva, kaže Linić.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Birali ste reformatore a dobili ste poreznike :

http://www.index.hr/vijesti/clanak/birali-smo-reformatore-a-dobili-poreznike/598310.aspx

New Report

Close