Češki mirovinski sustav pred krizom

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2006. u 10:45

Češki državni mirovinski sustav mogao bi se ranije od predviđanja naći u problemima kako namaknuti dovoljno novca za pravodobnu isplatu mirovina, izjavio je to novinarima novi češki ministar rada i socijalne skrbi Petr Necasa, koji je u ponedjeljak preuzeo tu odgovornu funkciju.
Prema njegovom mišljenju, državni mirovinski sustav već bi u sljedećih nekoliko godina mogao zapasti u deficit, iako su optimisti tvrdili da takav razvoj događaja nije moguć još barem 20-tak godina jer ekonomija bilježi stabilni rast, potaknut stranim investicijama i izvozom.
Osnovni razlog takvom stanju je sve veća starost stanovnika pa su samim time veći i rashodi države za njihovo socijalno zbrinjavanje.
Češki mirovinski sustav nalazi se u plusu od 2004. godine pa se očekivalo da će se taj pozitivni trend nastaviti i dalje iako je paralelno uvedeno i privatno mirovinsko osiguranje, u koje čak 3,5 od 10 milijuna građana ili čak 60 posto radno aktivnog stanovništva uplaćuje svaki mjesec određenu svotu novca a toj inicijativi pridružili su se i njihovi poslodavci pa i oni uplaćuju poticajna sredstva.
(Bankamagazin)

Komentirajte prvi

New Report

Close