Čeka se dogovor Zagreba i ministarstva za jeftinije pokaze

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2012. u 10:15

U Zagrebačkoj županiji Ministarstvo obrazovanja sufinancirat će 75 posto od prosječne cijene karte

Odluka o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca, koju je u petak objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i financija, trebala bi, osim učenika srednjih škola Zagrebačke županije, obuhvatiti i srednjoškolce Grada Zagreba. Tako su nam neslužbeno potvrdili iz gradskog Ureda za obrazovanje.

Za dio đaka besplatno

– Kako u odluci piše da se ona odnosi na učenike čija udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta škole iznosi više od pet kilometara, smatramo da bi u tu kategoriju ulazili i srednjoškolci Grada Zagreba. Pročelnik Lovrić inicirao je sastanak s predstavnicima Ministarstva kako bi došli do nekog preliminarnog dogovora. Nema razloga da zagrebački srednjoškolci ne budu u jednakom položaju kao i oni iz županije – rekla je Zrinka Cvitković Locher iz Ureda za obrazovanje.

Trenutačno se ZET-ovim javnim gradskim prijevozom besplatno mogu voziti učenici s prebivalištem u Gradu Zagrebu, čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu obiteljskog kućanstva jednaki ili manji od 2000 kuna. Mjesečni pokaz za učenike srednje škole je 120 kuna, dok ih godišnje košta 1200 kuna. Koliko bi pokaz koštao ako bi se Grad Zagreb uspio dogovoriti o subvencioniranju s Ministarstvom, još se ne zna.

A ono što u Zagrebu namjeravaju pokrenuti, za srednjoškolce Zagrebačke županije već vrijedi ili je barem donesena o tome odluka. Naime, Vlada je 23. kolovoza odlučila financirati međumjesni javni prijevoz u iznosu od 75 posto ukupne cijene pokaza, a pročelnike Zagrebačke županije o tome su izvijestili dva dana prije početka nastave.

– Poslali su nam upute da provedemo odluku na određeni način te da s prijevoznicima sklopimo ugovore. Problem je što prosječna cijena karte, a ni limit, nisu u svakoj općini isti pa tih 75 posto nije svuda jednak. Kako to nije regulirano, prijevoznici, njih 13 u Zagrebačkoj županiji, nisu htjeli voziti bez ugovorne obveze – rekao je Vjeran Štublin, pročelnik Odjela za obrazovanje Zagrebačke županije.

Naime, kako u svakom županijskom gradu cijene ovise o prijevoznicima, tako subvencionirani dio Ministarstva neće svuda biti jednak.

Negdje će pokriti svih 75 posto, dok će se u nekim gradovima gdje je cijena karata skuplja, potrebna razlika nadoknaditi iz blagajne Zagrebačke županije. Dogovoreno je to jučer nakon višesatnog sastanka predstavnika Ministarstva obrazovanja, Zagrebačke županije i gradova.

A nakon što Županija nadoknadi razliku prosječne cijene karata, roditeljski budžet dodatno bi mogli rasteretiti i gradovi. Naime, gradonačelnici su nam svi potvrdili kako su spremni u svojim proračunima osigurati dodatnih 25 posto kako bi prijevozna karta za srednjoškolce bila posve besplatna.

Nema povrata novca

Samobor i Zaprešić tako su dosad financirali 50 posto cijene pokaza, dok je, primjerice, grad Jastrebarsko plaćao 40 posto za djecu koja imaju doplatak.

– Kad se realizira taj postotak, nema razloga da Jastrebarsko svoje subvencije ne korigira i smanji. U tom slučaju vjerojatno ćemo i proširiti ponudu i dodati još koju kategoriju. Prvi su na redu studenti – rekao je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog. Besplatan će prijevoz omogućiti i Dugo Selo.

– Dosad smo financirali svakog učenika po mjesecu sa 700 kuna, što je i više od tih 25 posto – rekao je Vladimir Kruhak, gradonačelnik Dugog Sela.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close