Ceh za ribarstvo HOK-a o planovima upravljanja ribolovnim područjem

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2012. u 11:30

Ceh za ribarstvo i marikulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK) raspravljao je o planovima upravljanja ribolovnim područjem koji se moraju dovršiti i dostaviti Europskoj uniji najkasnije do 1. srpnja 2013. kada Hrvatska stupa u članstvo EU-a, izvijestili su iz HOK-a.

Kao mjerodavna institucija koja zastupa interese hrvatskih ribara, HOK će raspraviti prijedloge na razini županijskih cehova, te dostaviti primjedbe stručnom povjerenstvu, koje zastupa interese hrvatskog ribarstva u Bruxellesu, zaključeno je na sjednici Ceha.

Planovi upravljanja donose se zasebno za pojedine vrste ribolova radi usklađivanja mjera regulacije s Mediteranskom uredbom. Članovi Ceha informirani su i o novim propisima vezanima uz provedbu mjera strukturne politike u ribarstvu.

Naime, 9. srpnja u Narodnim novinama su objavljena četiri pravilnika koja reguliraju provedbu mjera strukturne politike u ribarstvu kroz sufinanciranje troškova kupnje ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, potpore razvoju marikulture, slatkovodne akvakulture i prerade proizvoda ribarstva za 2012. Za provedbu ovih mjera upravo se očekuje objava javnih natječaja.

Ceh ribara očitovao se i na Zakon o poticanju zapošljavanja, kojim je regulirano sezonsko zapošljavanje radnika u poljoprivredi. Stav je Ceha da bi se sezonsko zapošljavanje trebalo omogućiti za sve vrste ribolova, a ne samo za slatkovodno ribarstvo i jesenski izlov ribe u akvakulturi, plivaričarski ribolov, izlov tramatom, sakupljanje školjaka, sortiranje i pakiranje ribe, kako stoji u Zakonu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close