Castro optužuje kompaniju Philips za izdaju

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2009. u 18:00

Vođa kubanske revolucije Fidel Castro optužio je nizozemsku elektroničku grupaciju Philips za “dvostruku izdaju” Kube i Venezule jer im je pod pritiskom SAD-a odbila dostaviti kupljenu medicinsku opremu, prenosi danas agencija AFP.

Nizozemska kompanija “izdala je Kubu i Venezuelu” pod pritiskom embarga koji je Kubi nametnuo bivši američki predsjednik George W. Bush, ustvrdio je Castro. Ni Bushov nasljednik Barack Obama “nije baš daleko od standarda svog preteče”, napisao je 83-godišnji kubanski vođa koji se zbog bolesti 2007. godine povukao s dužnosti i otada događaje komentira putem novinskih članaka.

Kuba je 2006. kupila medicinsku opremu njemačkog proizvođača Siemensa, koji je svoje obveze ispunio, a nizozemski Philips nije dostavio nijedan stroj od 3.553 kupljena za 72,7 milijuna dolara. Philips strojeve nije dostavio pod izlikom da to nije mogao učiniti zbog “brutalne nepopustljivosti” Washingtona, napisao je Castro.

Međutim, Philips je za agenciju AFP rekao da Kuba ima pravo tumačiti događaje na svoj način, ali da je morao poboljšati postupak poslovanja i da će dostave početi sada kad je američkoj upravi morao platiti kaznu od 100.000 eura. Tvrtka otkriva da je poboljšala postupak poslovanja kako bi ubuduće izbjegla slične nevolje te će nastaviti prodavati medicinsku opremu Kubi, sada s valjanim odobrenjima.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close