Carterova vlada planirala ograničeni nuklearni rat

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2012. u 10:20

Američki ured za nacionalnu sigurnost objavio je Predsjedničku direktivu 59 (PD-59), donedavno tajni dokument iz 1980. godine u kojem se opisuje način na koji bi SAD vodio i dobio eventualni nuklearni rat.

Dokument koji je 25. srpnja 1980. godine potpisao tadašnji predsjednik Jimmy Carter jedan je od najkotroverznijih dokumenata o nuklearnom oružju iz vremena Hladnog rata. Neki dijelovi povjerljivog dokumenta već su tada procurili u medije, poput novina New York Times i Washington Post, no ovo je prvi puta da je direktiva u cjelosti objavljena.

Tvorci dokumenta pokušali su pronaći način na koji bi SAD mogao upotrijebiti nuklearno oružje a da svijet ne zatekne apokalipsa. Carterova vlada tražila je više opcija od rata u kojemu bi sve umiješane strane pretrpjele strašne gubitke, željeli su veću fleksibilnost i veći postotak preživjelih. Ključan element direktive bila je upotreba visoke tehnologije u pronalasku i gađanju meta te procjeni nastale štete (look-shoot-look). Autori direktive prihvatili su kontroverznu tezu da SSSR već ima isplaniran scenarij nuklearnog rata u kojemu bi Sovjeti izašli kao pobjednici.

Zanimljiv je podatak da tadašnji državni tajnik Edmund Muskie nije imao pojma o direktivi dok o njoj nije pročitao u novinama. Tadašnji Carterov savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski u početku ga je obavještavao o planovima, no poslije ga je isključio.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close