‘Čačićeva’ brojila u Zagrebu koristi samo 16 zgrada

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2012. u 10:10

Ugradnja elektroničkih razdjelnika topline ili ‘brojila za grijanje’, kako ih je neki dan prekrstio Radimir Čačić, u Zagrebu je krenula prije 14 godina. Ali što zbog inertnosti HEP Toplinarstva i gradskih vlasti, što zbog nezainteresiranosti građana, danas ih ima u samo 16 zgrada, od čega je 13 stambenih, piše tportal.

Za usporedbu, u Rijeci razdjelnici topline ugrađeni su u više od 3.800 stanova. “Smatramo kako je projekt zaživio, ali ne u skladu s našim očekivanjima”, kažu iz HEP Toplinarstva priznajući da je broj malen, ali uz naglasak kako je prije svega na vlasnicima stanova da odluče žele li ugraditi razdjelnike. Ipak, i iz HEP Toplinarstva sad najavljuju, potaknuti lavinom kritika zbog poskupljenja od 37 posto, kako rade na modelu kojim bi u suradnji s gradovima (uz Zagreb, to su Osijek, Sisak, Samobor, Velika Gorica i Zaprešić) i fondovima za energetsku učinkovitost građanima omogućili povoljniju ugradnju razdjelnika. “Želimo izaći u susret potrošačima”, poručuju u svom odgovoru HEP-ovci. Elektronički razdjelnici topline u kombinaciji termostatskim ventilima donose uštedu od 10 do 30 posto. Trošak je po radijatoru oko 550 kuna. Najidealnije je kad ih ugrade svi vlasnici stanova jer tad zaista svi plaćaju onoliko koliko i potroše, piše portal.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko god mi ova, kao i prijašnje vlade dizala tlak svojom bahatošću i nesposobnošću i nerazumijevanjem apsolutno svega, ova Čačićeva inicijativa je hvalevrijedna. Samo mi nije jasno kako taj razdjelnik može koštati 550 kuna po radijatoru. Vjerojatno napuhana cijena da bi neki dobavljač blizak državi napunio džepove…

New Report

Close