Čačić: Radnici Dine dobit će plaće

Radnici omišaljske Dine Petrokemije jučer su blokirali tvrtku jer njih 350 nije dobilo šest zaostalih plaća. Postavili su ultimatum Vladi da im se do jučer isplate zaostale plaće, a kako se to nije dogodilo, počeli su, kao što su i upozoravali, s radikalnim mjerama, piše HRT.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da je bilo nekoliko razgovora s investitorima, ali ne i ozbiljnih partnera koji bi preuzeli milijardu i 600 milijuna kuna opterećenja. Dodao je da DINA ima vrijednu imovinu i poručio kako Dioki neće opstati, ali da će DINA nastaviti poslovati. Na pitanje hoće li, i kada, radnici dobiti plaće, Čačić je rekao kako će radnici dobiti svoje plaće, ali ne i kad.

Radnici tvrde kako DINA, prema svim kalkulacijama, može biti profitabilna. Navodno je konkretnu ponudu dala francuska tvrtka Arkema, jedna od vodećih petrokemijskih tvrtki u Europi, ali i azerbajdžanski Mes. Stoga im nije jasno zašto Vlada nije raspisala međunarodni natječaj ako se traži strateški partner.

Ako unatoč svemu navedenom službena politika odluči da Dina ide u stečaj, radnici zahtijevaju da se iz prodaje imovine isplate sve zaostale plaće i otpremnine prije otvaranja stečajnog postupka i to prema važećem kolektivnom ugovoru jer bi samo to bilo u skladu sa svim višemjesečnim najavama i obećanjima ministara, ističe sindikat dodajući da su u protivnom spremni na krajnju radikalizaciju akcija.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako će DINA i Dioki morati u stečaj jer ni nakon sedam mjeseci pregovaranja nisu uspjeli pronaći ni jednog investitora koji bi uložio 15 milijuna eura u pokretanje proizvodnje

(pd)

Komentari (1)
  • marcipan
    marcipan 10:40 2.7.2012.

    Naravno da će sada Čačić rukama i nogama pokušati kupiti socijalni mir u zemlji, nakon što sve ankete a i veliki dio hrvatske javnosti govori u prilog tome da bi se trebao povući iz politike! S druge strane Linić (ministar financija) govori kako će DINA i Dioki morati u stečaj, što je još samo jedan dokaz nereda - ne zna se tko pije, a tko plaća - očito da je Čačić alfa i omega ove koalicije, a Milanović samo marioneta! Prije smo za premijera imali lopova, protiv kojeg se vodi postupak, koji je svojim postupkom i bahatošću doveo građane i javnost na rub egzistencije i živaca, a sad to isto i možda još 3 puta gore imamo u Čačiću, koji je “kupio” ovu sramotnu presudu mađarskog suda, a platit će je državnom imovinom, tj. imovinom svih nas kako bi dalje bio na slobodi i obnašao funciju potpredsjednika vlade i dalje harao državom i pogodovao svojim lobijima! O moralnoj vertikali njega i “njegove” vlade ne treba trošiti riječi, ni kao o poruci koja se šalje ostalom kriminalnom miljeu koji će koristiti Čačićev slučaj u svoju korist i na isti način oslobađati se od presuda pod krinkom “Ako može ministar, mogu i ja..”!!
    Mislili smo da je Hrvatska sa Sanaderom dotakla dno, ali kao što se vidi iz priloženog može to i gore!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!