Čačić: Radnici Dine dobit će plaće

VIJESTI 2.7.2012. 9:40 Poslovni dnevnik

Radnici omišaljske Dine Petrokemije jučer su blokirali tvrtku jer njih 350 nije dobilo šest zaostalih plaća. Postavili su ultimatum Vladi da im se do jučer isplate zaostale plaće, a kako se to nije dogodilo, počeli su, kao što su i upozoravali, s radikalnim mjerama, piše HRT.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da je bilo nekoliko razgovora s investitorima, ali ne i ozbiljnih partnera koji bi preuzeli milijardu i 600 milijuna kuna opterećenja. Dodao je da DINA ima vrijednu imovinu i poručio kako Dioki neće opstati, ali da će DINA nastaviti poslovati. Na pitanje hoće li, i kada, radnici dobiti plaće, Čačić je rekao kako će radnici dobiti svoje plaće, ali ne i kad.

Radnici tvrde kako DINA, prema svim kalkulacijama, može biti profitabilna. Navodno je konkretnu ponudu dala francuska tvrtka Arkema, jedna od vodećih petrokemijskih tvrtki u Europi, ali i azerbajdžanski Mes. Stoga im nije jasno zašto Vlada nije raspisala međunarodni natječaj ako se traži strateški partner.

Ako unatoč svemu navedenom službena politika odluči da Dina ide u stečaj, radnici zahtijevaju da se iz prodaje imovine isplate sve zaostale plaće i otpremnine prije otvaranja stečajnog postupka i to prema važećem kolektivnom ugovoru jer bi samo to bilo u skladu sa svim višemjesečnim najavama i obećanjima ministara, ističe sindikat dodajući da su u protivnom spremni na krajnju radikalizaciju akcija.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako će DINA i Dioki morati u stečaj jer ni nakon sedam mjeseci pregovaranja nisu uspjeli pronaći ni jednog investitora koji bi uložio 15 milijuna eura u pokretanje proizvodnje

(pd)

Seminari

 1. Ključne riječi
 2. Dina Petrokemija d.d.
 3. Radimir Čačić
 4. Stečajni postupci u RH
Komentari ( 1 )
 1. marcipan
  marcipan 10:40 2.7.2012.

  Naravno da će sada Čačić rukama i nogama pokušati kupiti socijalni mir u zemlji, nakon što sve ankete a i veliki dio hrvatske javnosti govori u prilog tome da bi se trebao povući iz politike! S druge strane Linić (ministar financija) govori kako će DINA i Dioki morati u stečaj, što je još samo jedan dokaz nereda - ne zna se tko pije, a tko plaća - očito da je Čačić alfa i omega ove koalicije, a Milanović samo marioneta! Prije smo za premijera imali lopova, protiv kojeg se vodi postupak, koji je svojim postupkom i bahatošću doveo građane i javnost na rub egzistencije i živaca, a sad to isto i možda još 3 puta gore imamo u Čačiću, koji je “kupio” ovu sramotnu presudu mađarskog suda, a platit će je državnom imovinom, tj. imovinom svih nas kako bi dalje bio na slobodi i obnašao funciju potpredsjednika vlade i dalje harao državom i pogodovao svojim lobijima! O moralnoj vertikali njega i “njegove” vlade ne treba trošiti riječi, ni kao o poruci koja se šalje ostalom kriminalnom miljeu koji će koristiti Čačićev slučaj u svoju korist i na isti način oslobađati se od presuda pod krinkom “Ako može ministar, mogu i ja..”!!
  Mislili smo da je Hrvatska sa Sanaderom dotakla dno, ali kao što se vidi iz priloženog može to i gore!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh