Čačić: Dobro je da cijene benzina padaju, još neko vrijeme će padati

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2012. u 16:00

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako može zamisliti konsenzus o nekim projektima premijera Zorana Milovića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Čačić je istaknuo kako srećom u gospodarskim projektima imaju konsenzus ali i dodao kako će naravno biti “tih političkih igara”. “Srećom o tim gospodarskim projektima, primarno u energetici ali i u infrastrukturi (koridor 5 C, koridor 10, znači ovi željeznički koridori), te u prehrambenim kompleksima, navodnjavanju, zaštiti voda – to su sve teme koje smo mi otvorili, prošla Vlada ih je stavila na svoj meni, stala iza njih, proglasila ih svojim prioritetima, a mi smo ih sad ponovno stavili. Dakle, u tome imamo konsenzus”, izjavio je Čačić novinarima upitan da komentira poziv predsjednika Ive Josipovića vlasti i oporbi na suradnju u nekim projektima te može li zamisliti da se napravi konsenzus o nekim projektima između premijera Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

“Ja očekujem primjerice, ako međunarodne studije, koje se rade po protokolima i kriterijima Europske komisije, a ne ove kuhinjske izrade, pokažu i potvrde ono što je prva studija pokazala a to je da je i ekološki i u svakom drugom pogledu to (Ombla) dobar projekt, bez obzira što ga je prošla Vlada pokrenula i prije dvije godine dobila za to i kredite koji još stoje na našim računima i mi plaćamo kamate za to, kako je lako moguće da se iz tih istih redova jave najoštriji napadi na taj projekt. Ne bi me to jako začudilo”, rekao je Čačić nakon svečane sjednice Vlade održane u povodu Dana državnosti. “I kad imamo projekte koji su već potpuno definirani, čak što više koji su pokrenuti od strane prošle Vlade može se očekivati, znajući naše političke navike, vrlo ozbiljni napadi”, rekao je Čačić i istaknuo kako se nada i vjeruje da to neće biti tako.

“Moje iskustvo s Karamarkom je bolje od toga, mi smo bili konkurenti na istom političkom prostoru u utakmici za Sabor, vrlo korektno, vrlo odgovorno, rekao bih obostrano. Nadam se da će biti tako i pod njegovim vodstvom i kad to se bude odnosilo na odnos najveće oporbene stranke i Vlade”, rekao je Čačić. Na upit novinara jesu li Ombla i Plomin pravi testovi, Čačić je odgovorio potvrdno i istaknuo da su to najveći testovi u startu.

Također je rekao kako cijene benzina nisu cijene na koje oni utječu. “Dobro je da padaju, još neko vrijeme će padati, politička situacija se smiruje, sasvim je sigurno da u padu cijena benzina neće sudjelovati pad trošarina. Pred nama su veliki investicioni zahvati, dakle, ono što je kod cijena benzina vjerojatno jedna od mogućih opcija jest fiksiranje udjela trošarina, ali nikakvog temelja ni na kakav način nema za pad trošarina”, rekao je Čačić. Komentarajući prvih šest mjeseci Vlade te kritike građana da se puno priča a baš se puno ne radi, Čačić je odgovorio kako misli da se radi jako puno.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close