Buffettov Berkshire povećao udio u ConocoPhillips-u, kladi se na naftu

Autor: Tomislav Petrov , 14. studeni 2008. u 23:00

Berkshire Hathaway Inc. Warren Buffetta postao je najveći dioničar u proizvođaču sirove nafte ConocoPhillips-u, a tijekom trećeg kvartala kupio je i udjel u prerađivaču Eaton Corp. nakon što su dionička tržišta pala, piše Bloomberg News.

Krajem rujna Berkshire Hathaway Inc. vlasnik je više od 83 milijuna dionica ConocoPhillips-a, u usporedbi sa 17,5 milijuna koliko je imao krajem ožujka. Warren Buffett istovremeno je otkrio smanjenje udjela koji Berkshire Hathaway Inc. ima u Bank of America Corp. i povećanje udjela kojeg ima u NRG Energy Inc. Buffett je smanjio udjel u Home Depot Inc., sa 12 na 3,7 milijuna dionica. Buffett je i dalje najveći dioničar poduzeća poput Coca-Cola Co. i American Express Co. sa portfeljem vrijednim 76 milijardi američkih dolara. S&P 500 indeks u trećem je kvartalu pao 8,9 posto.

Berkshire se kladi na dugoročno povećanje potražnje za energijom u svijetu. Globalna potrošnja povećat će se za oko 25 posto, na 106 milijuna barela sirove nafte dnevno već do 2030. godine, prošli je tjedan priopćila IEA.

“Buffett razmišlja desetljeće unaprijed. On razmišlja o padu proizvodnje sirove nafte uz istovremeno udvostručenu globalnu potražnju kako zemlje u ubrzanom razvoju poput Kine sustižu Ameriku”, izjavio je Jeff Matthews, autor knjige “Hodočašće Warren Buffetta” i osnivača hedge fonda Ram Partners LP.

Dionice Berkshire Hathaway Inc. rasle su u 17 od zadnjih 20 godina, a od početka ove godine na vrijednosti su izgubile 29 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close