Budućnost pripada prirodnom plinu

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2011. u 12:55

Havarije nuklearnih elektrana u Japanu nakon potresa i tsunamija gurnule su prirodni plin u prvi plan i istaknule ga kao energent budućnosti, ocijenjeno je na Regionalnoj konferenciji “Energetska arena 2011.” u organizaciji Infoarene.

Prirodni plin je optimalan energent na kojem Europa može zasnivati svoje energetske planove, posebno u svjetlu političkih odluka o postupnom zatvaranju nuklearnih elektrana u Njemačkoj, a slične odluke očekuju se u Italiji i Švicarskoj, kaže Davorka Tancer iz tvrtke Prirodni plin. U provedbi tih odluka treba osigurati zamjensku energiju, a prirodni plin je zbog opredjeljenja Europe za čistu energiju najpogodniji kao jedan od glavnih, ali i kao “backup” energent, smatra ona.

Odjeci nuklearnih incidenata u Japanu mogli bi rezultirati povećanom potražnjom za plinom, smatra Vlatko Bilić-Šubašić iz tvrtke Podzemno skladište plina, a povećana potražnja vjerojatno će po njegovom mišljenju podići cijene. Nakon nesreće u Japanu, kaže Bilić-Šubašić, ruski Gazprom izvezao je rekordne količine plina u Europu.

Uz Rusiju i Norvešku, Alžir je treći najveći izvor prirodnog plina za Europu, pa je ona, kako je rečeno vrlo osjetljiva na događaje u arapskim državama. Stoga je za Europu, pa i za Hrvatsku, važno imati dovoljne skladišne kapacitete kao temelj sigurnosti i fleksibilnosti opskrbe. Tako Europa u narednom razdoblju planira izgradnju 76 milijardi prostornih metara novih skladišta, a izgradnja novih skladišta treba i Hrvatskoj, rečeno je na skupu. Stoga što prije treba izgraditi skladište za vršna opterećenja u Grubišnom Polju i novo skladiše u Beničancima te povećati izlazni kapacitet skladišta Okoli, smatraju sudionici konferencije.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

budućnost pripada obnovljivim izvorima energije. sunčevoj svjetlosti, vjetru i valovima. i dizel je bio upola od benzina, a vidi sad.

New Report

Close