“Broj kupljenih knjiga ne pada, ali padaju cijene knjiga”

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2012. u 16:30

Festival počinje u petak u 11 sati u velikoj knjižari najvećeg knjižarskog lanca u Bogovićevoj uz program koji potpisuje Krešo Dolenčić

– Broj kupljenih knjiga ne pada, ali padaju cijene knjiga – rekao je vlasnik Profila Danijel Žderić novinarima najavljujući Prvi hrvatski festival knjiga koji zajedno organizira nova tvrtka koja je ujedinila dvadeset devet knjižara Mozaika i Profila.

Festival počinje u petak u 11 sati u velikoj knjižari najvećeg knjižarskog lanca u Bogovićevoj uz program koji potpisuje Krešo Dolenčić. Glavna festivalska zvijezda je autor bestselera, publicist i politolog William Engdahl koji će već ove subote u 20 sati u Bogovićevoj predstaviti izuzetno aktualnu knjigu “Mitovi, laži i ratovi za naftu” koju je na hrvatski prevela Svetlana Grubnić. Direktor Mozaika Bojan Vidmar rekao je da novi lanac posluje redovno i solidno, dok je Žderić istaknuo da nitko zaposlen u knjižarama nije dobio otkaz zbog objedinjavanja mreže u koju je Profil uložio osam, a Mozaik čak dvadeset knjižara. Tvrtka će imati i jedinstveni web portal za prodaju knjiga, koji je nuđen i drugim izdavačima, no do dogovora nije došlo. – U Njemačkoj svi izdavači imaju jednu web platformu, a u Hrvatskoj svatko ima svoju – kaže Žderić.

I dok su prijašnji Profilovi sajmovi knjiga u Bogovićevu znali privući i do 100.000 ljudi, sada se očekuje još veći posjet jer je broj knjižara veći, a festival se osim u Zagrebu održava i u Splitu, Osijeku i Rijeci. Tema festivala je pitanje “Što čitaš” na koje će odgovarati poznati pisci, ali i novinari, likovni umjetnici, javne osobe… dok će Vlado Martek ponoviti zapaženu i vrijednu umjetničku akciju poetskih agitacija. Govoreći o programu, Roman Simić Bodrožić istaknuo je da festival njeguje dijalošku formu i želi afirmirati kulturu čitanja knjiga. Stoga, u prvom planu neće biti popusti (iako će ih biti od dvadeset do sedamdeset posto), nego program i pisci, u rasponu od Ive Andrića i Umberta Eca, do Slavenke Drakulić i crnogorske autorice Olje Knežević.

(VLM Agencija)

Komentirajte prvi

New Report

Close