Britanska vlada preuzima kontrolu nad Bradford & Bingleyjem

Autor: Marko Mršić , 28. rujan 2008. u 16:10

Britanska vlada preuzet će kontrolu nad posrnulim hipotekarnim zajmodavcem Bradford & Bingleyjem nakon što su dionice te banke u ovoj godini potonule 93 posto.

Prema pisanju BBCNewsa, koji ne navodi izvore, britanska će vlada započeti pregovore s bankama zainteresiranim za preuzimanje odjela Bradforda. Kao potencijalni kupci se navode španjolski Banco Santander, HSBC i Barclays. Analitičari najnoviju nacionalizaciju, koju je uzrokovala kriza drugorazrednih hipotekarnih zajmova u SAD-u, smatraju neizbježnom zbog prevelikog rizika od bankrota. Glasnogovornik britanskog ministarstva financija izjavio je da će konačna odluka o budućnosti Bradford & Bingleyja biti donesena prije otvaranja burzi.

Dionica Bradford & Bingleyja, čija je tržišna vrijednost 2006. godine iznosila 3,2 milijarde funti, u petak je na Londonskoj burzi potonula na 20 penija smanjivši tržišnu vrijednost te banke na samo 256 milijuna funti. Podsjetimo, ranije ove godine britanska je vlada nacionalizirala banku Northern Rock, a sudjelovala je i u prodaji HBOS-a grupaciji Lloyds.

Komentirajte prvi

New Report

Close