Britanska vlada pomaže žrtvama internetske prijevare

Autor: Ozren Podnar, VLM , 05. svibanj 2011. u 11:00

Jedan od tipičnih oblika prijevare je slanje obavijesti potencijalnoj žrtvi s tvrdnjom da je u nekoj inozemnoj banci čeka velika svota novca

Stotine milijuna građana širom svijeta koji primaju e-mailove s lažnim poslovnim ponudama ili pozivima na preuzimanje nepostojećeg nasljedstva ili nagrada mogu zavidjeti Britancima. Njihova je vlada osnovala Nacionalnu agenciju za pitanje prijevara (National Fraud Authority), koja se odnedavna brine za njihovu zaštitu od muljatora.

Agencija je pozvala građane da im proslijede sve sumnjive e-mailove u kojima im neznanci predlažu partnerstvo na “sjajnom poslu” ili ih obavještavaju da ih u “nigerijskoj banci čeka bogatstvo”. Direktor Agencije Bernard Herdan rekao je da je pomoć građana nužna da bi se stalo na kraj prevarantima koji vode kriminalni biznis težak stotine milijuna eura. Prikupljenu elektronsku poštu Agencija za prijevare prosljeđuje Nacionalnoj obavještajnoj službi za prijevare, kojom upravlja londonska policija. Herdan je iznio da je prošle godine 3.000 državljana Ujedinjenog Kraljevstva prijavilo prijevaru putem elektronske pošte, no smatra da je mnogo veći onih koje je stid priznati da su pali kao žrtve prijevare.

Anonimne ankete pak pokazuju da je deset posto odraslih Britanaca, više od četiri milijuna ljudi, bar jednom nasjelo na prijevaru. Polovica ih je oštećena za male iznose, no pet posto prevarenih olakšano je za više od 5.000 funti (42.000 kuna). Prošle je godine 73 posto odraslih Britanaca u inbox primilo bar jednu lažnu obavijest kojom je od njih tražen novac za izmišljene usluge. U Britaniji, na prijevare putem elektronske pošte otpada 25 posto svih slučajeva prijevara, ali ta četvrtina uzrokuje 90 posto svih financijskih gubitaka, a prosječna žrtva prijavljuje 27.000 funti (230.000 kuna) gubitka.

Jedan od tipičnih oblika prijevare je slanje obavijesti potencijalnoj žrtvi s tvrdnjom da je u nekoj inozemnoj banci čeka velika svota novca. Prevarant se predstavlja kao iskusni pravnik koji će srediti posredovanje, ali traži izvjestan iznos unaprijed ‘za takse i biljege“ propisane za prebacivanje tobožnjeg novca žrtvi. Prevaranti dnevno šalju milijune takvih poruka na sve adrese kojih se domognu surfajući internetom – primjerice, na raznim forumima. I vaš novinar svakodnevno prima desetak takvih poruka, koje međutim uredno odsjedaju u mapu za ”smeće”.

No, izvjestan promil primatelja takvih mailova nasjedne, uđe u komunikaciju s pošiljateljem i doznači mu traženi novac, čak više puta. Tako je i Engleskinja Peggy priznala da je u nekoliko navrata poslala po par tisuća funti da bi mogla podići “nagradu” koju je “osvojila” u igri koju, začudo, nikad nije igrala. “Te su poruke tako vješto napisane da čovjek pomisli da mu nebo šalje spasenje. Doznačila sam novac i držala fige da se nešto od obećanog ostvari. Naravno, ništa se nije ostvarilo.” Na istovrsne su prijevare, po medijskim izvještajima, nasjedali i hrvatski građani, čiji su se gubici brojali u tisućama i desecima tisuća eura.

Osim što od građana pribavljaju poruke koje su im poslali prevaranti, radi analize adresa s kojih su slane, britanske vlasti dojavljuju ugroženim građanima da su mete kriminalaca. Nedavno je londonska policija otkrila popis s deset tisuća imena i pripadajućim elektronskim adresama, koji su bili sastavili prevaranti s namjerom da im upute neodoljive poslovne ponude. Svim pojedincima sa spiska vlasti su poslale upozorenje da se čuvaju e-mailova u kojima im nepoznati nude povoljnu kupnju dionica, zajednički biznis ili posredovanje pri doznačavanju nasljedstva ili nagrada.

Kako se othrvati prijevari?

Ako ste i vi primili sumnjiv e-mail s optimistićnim financijskim vijestima, preporučujemo vam da postupite ovako:

* Ne klikajte na poveznice u porukama neznanih pošiljatelja
* Ako ste ipak kliknuli na poveznicu, ne unosite u formular koji će vam se otvoriti nikakve osobne podatke, svoje ili tuđe
* Ne odgovarajte na te poruke
* Ne šaljite neznancima nikakav novac, koliko god ponuda dobro zvučala
* Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno nije istinito.

Prevaranti su iskusni, dobri su psiholozi te znaju kako zadobiti povjerenje, no uz malo racionalnog promišljanja i vi ćete umjeti razaznati prijevaru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

***obrisano***

New Report

Close