Brian Gilvary novi glavni financijski direktor BP-a

Autor: Vesna Sesvečan , 04. studeni 2011. u 09:20

Globalna naftna kompanija BP PLC objavila je da će se Brian Gilvary pridružiti upravnom odboru tvrtke kao glavni financijski direktor. Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2012. godine.

Sadašnji financijski direktor Byron Grote istoga će datuma preuzeti funkciju izvršnog potpredsjednika korporativnih poslovnih aktivnosti i ostat će član uprave.

Gotovo dvije godine Brian Gilvary obnašao je funkciju zamjenika financijskog direktora BP grupe i voditelja financija. Od kada se pridružio BP-u 1986. Gilvary je obnašao mnoge izvršne funkcije u velikom broju BP-ovih poslovnih segmenata. Od prosinca 2010. Gilvary je bio član odbora TNK-BP-a nakon što je prethodno bio i član upravnog odbora kompanije od 2003. do 2005. godine. Svoju karijeru u BP-u Gilvary je započeo u odjelu istraživanja i tehnologije proizvodnje, te se 1990. godine preselio u Oil Europe Brussels u odjel rafinerije i marketinga.

Godine 1994. Gilvary preuzima segment internacionalne naftne prodaje u Londonu i Connecticutu. Godine 1999., nakon spajanja s Amocom, Gilvary preuzma upravljanje Amocovim poslovima vezanim uz plin u SAD-u i Kanadi sa sjedištem u Chicagu. Godine 2000. seli se natrag u London kao načelnik stožera za poslove rafinerije i marketinga. Tijekom tog razdoblja savjetuje kabinet pri vladi Velike Britanije u vezi krize goriva u rujnu 2000.

Godine 2001. postaje potpredsjednik strategija preuzimajući vodeću ulogu u pet milijardi dolara teškoj akviziciji Veba Oil-a iz Njemačke. Godine 2001. Grote postaje izvršni asistent grupe tadašnjega izvršnog direktora Lorda Brownea. Godine 2002. imenovan je glavnim financijskim direktorom i komercijalnim direktorom BP-ijeva segmenta rafinerije i marketinga. Brian Gilvary stekao je doktorat iz matematike na Sveučilištu Manchester.

Komentirajte prvi

New Report

Close