Brat Vinka Mladinea osuđen na šest godina zbog smrti pomoraca

Ivica Mladineo, direktor brodarske zadruge Zora i i većinski suvlasnik broda Nautika 64 koji se 2001. godine prevrnuo pred Italijom pri čemu su poginula četiri člana posade, osuđen je u petak pred Županijskim sudom u Splitu na šest godina zatvora, nakon čega su ga pravosudni policajci odveli u pritvor. Tako su jedanaest godina nakon pogibije zapovjednika Petra Jašića, upravitelja stroja Siniše Madunića, kormilara Duška Vukovića i mornara Marka Mijatovića, obitelji stradalih konačno dočekale presudu.

Sutkinja Katja Blaće koja je predsjedala sudskim vijećem naglasila je da su nedvojbeno utvrdili kako je upravo Mladineo odgovorna osoba koja je sklapala ugovore, odlučivala i odredila rutu kojom je prekrcana Nautika 64 plovila kada je došlo do havarije. Brod, koji je imao odobrenje jedino za obalnu plovidbu, iz splitske je luke isplovio 4. siječnja 2001. godine, a na njemu je bilo ukrcano 13 komada kamenih blokova od 165 tona.

– Znali ste da na brodu ne postoji čelična užad te da je ugrožen stabilitet broda. Zapovjedniku Jašiću dali ste usmenu naredbu da isplovi i to kraćom rutom preko Jadrana – rekla je Mladineu sutkinja. U ranim jutarnjim satima 5. 1. došlo je do pomicanja blokova, brod se nagnuo, a potom prevrnuo. Mladineo se branio kako je o ruti odlučivao kapetan, a ne on, međutim, sudsko vijeće tu je tvrdnju odbacilo ocijenivši kako želi sa sebe skinuti krivnju, iako je u njegovu korist svjedočio i Geni Vuković, jedini preživjeli s Nautike 64.

Dražen Jašić, sin poginulog Petra, sudu je detaljno obrazložio odnos brodara, odnosno Ivice Mladinea i zapovjednika, koji, po njegovoj tvrdnji nije donosio odluke hoće li isploviti i po kojoj će ruti putovati. – Četiri su čovjeka poginula i držimo da godinu i pol po osobi nije previše. Sramota me je jer sam dio pravosudnog sustava, što u 11 godina nije donesena nikakva odluka – poručila je Blaće.

Ivica Mladineo brat je Vinka Mladinea, nekadašnjeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

(VLM Agencija)

Komentari (1)
  • tihigost
    tihigost 16:09 11.5.2012.

    malo je i dobio

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve