Bransonov Virgin Galactic otvorio prvu svemirsku zračnu luku

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2010. u 12:45

Britanski milijarder Richard Branson, vlasnik Virgin Galactica, okružen stotinama budućih astronauta, otvorio je jučer u New Mexicu pistu prve “svemirske zračne luke” odakle će već 2012. polijetati turisti u svemir.

“Ovo je početak novog svemirskog doba i ponosni smo da smo zaslužni za tu novu etapu povijesti”, izjavio je živahni milijarder po dolasku u Spaceport America, futuristički kompleks koji potpisuje arhitekt Norman Foster, podignut usred pustinje u New Mexicu. Richard Branson predstavio je prisutnima Sama, jednog od svojih sinova, koji će ga pratiti na prvom letu Virgin Galactica u svemir, predviđenom za početak 2012., na koji kani povesti i roditelje.

“Iz ove će baze nedvojbeno svakodnevno polijetati brodovi s turistima u svemir, ali i oni sa znanstvenicima”, kazao je Branson. Inauguraciji je prisustvovao i guverner New Mexica Bill Richardson, “politički” saveznik projekta. Spaceport America trebao bi biti u potpunosti dovršen početkom 2011. Bit će brojnih probnih letova tijekom sljedećih 12 do 18 mjeseci prije nego se pošalje ljude u svemir, tvrdi Branson.

Virgin Galactic, prva komercijalna tvrtka za organizaciju svemirskog turizma već je utržila 50 milijuna dolara od 380 klijenata koji su rezervirali mjesto u svemirskoj letjelici sa šest sjedala.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close