Božićna shopping groznica: što je slično Hrvatima i Amerikancima?

Autor: Ivan Jozić , 22. prosinac 2011. u 09:00

Ples milijardi dolara i kuna počinje uz zvuke božićnih pjesama. Bilo da se radi o taktovima Jingle bells ili Radujte se narodi, uvjetovani refleks građana 21. stoljeća je isti – pohod u dućane. Tradicija je to koja se neće mijenjati, no mijenjaju se navike potrošača. Amerikanci polako božićne gužve na ulicama zamjenjuju kupnjom preko online servisa. Kako Hrvati stoje s miš-kupnjom?




Crni petak ili Cyber ponedjeljak?
U američkoj kulturi petak nakon Dana zahvalnosti zvanični je start Božićne shopping groznice. Iako nije praznik sam po sebi, mnogi poslodavci zaposlenicima daju slobodan dan, tako da je u SAD-u Crni petak od 2005. godine dan s najvećim prometom u godini.

Online marketingaši osmislili su svoj odgovor na dan shoping ludila: Prvi radni dan nakon Black Fridaya, Amerikancima dolazi Cyber ponedjeljak, dan online kupnje. Za ljubitelje prokrastinacije ili one koji mrze manične gužve po dućanima, PayPal, eBay i Google osiguravaju online alternativu – kupovanje iz vlastitog naslonjača.
Online shopping kupcu možda oduzima neke tradicionalne čari (zapadnjačkog) poimanja Božića, no zato igra na drugu, prilično uspješnu kartu: sniženja, online-bonovi i vaucheri, specijalne ponude…. Blagdanska darežljivost internetom postaje značajno isplativija, a svaki drugi Amerikanac (57 posto prema Forresterovom izvješću) smatra kako je cjenovno osjetljiviji nego u 2010. godini.

Hrvati vjerni shopping centrima
Za razliku od „za ekrane zalijepljenjih Amerikanaca,“ domaće potrošače još uvijek možemo uvrstiti u tradicionalne kupce, barem u velikoj većini. Teško je preskakati stepenice u stvaranju potrošačke nacije, a Hrvati su tek prije desetak godina otkrili „shopping centre“ koji i dalje niču u nevjerojatnom broju (uzevši u obzir omjer kvadrata i stanovnika Hrvatske kao i kupovnu moć građana). Dakle, 11 milijardi kuna koliko smo potrošili u božićno vrijeme 2010. i ove će godine biti potrošeno većinom u dućanima.

Iako gotovo svaki drugi Hrvat koji kupuje online to čini na inozemnim stranicama, PayPal i slične servise prema istraživanju Master Indexa koristi mali broj Hrvata – 24 posto građana, mahom mlađih od 40 godina. Zanimljivo je kako Dalmatinci i Slavonci u postotku manje vjeruju online kupnji, smatrajući je nesigurnom, no na nacionalnoj razini Hrvati su slični Amerikancima: žele kupovati online upravo zbog posebnih popusta i akcija koji su dostupni pri ovoj kupnji.

Iako je trend rasta online kupovine u Hrvatskoj vidljiv, veći proboj ne treba očekivati prije ulaska u Uniju. Nestankom carine spretnim kupcima ostaju samo troškovi dostave, a proizvodi bez dodatnog carinjenja na prodajnim servisima poput Amazona ili eBaya često su značajno jeftiniji od istih u domaćim dućanima. Možda ćemo o Božiću 2013. pisati kao o prvom hrvatskom eBožiću.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ništa ne kupujem samo zato što je Božić. Kupujem kad mi nešto treba.

Ne pretjerujte.

New Report

Close