Bošnjaković: Nemam saznanja da je u Austriji protiv Sanadera pokrenut neki postupak

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2010. u 12:00

Ministarstvo pravosuđa ne raspolaže podacima da je protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u Austriji pokrenut bilo kakav formalno-pravni postupak, dakle ni istraga niti optužnica, izjavio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Komuniciramo s austrijskim Ministarstvom pravosuđa, ali nemamo podatke da bi bile podignute bilo kakve optužnice. Nemamo nikakav podatak niti ministarstvo Austrije ima podatak, da su bilo kakvi formalno-pravni postupci pokrenuti, niti istraga niti postupak”, rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate reforme pravosuđa u ovoj i očekivanja u idućoj godini.

Ustvrdio je da će, podignu li austrijske vlasti optužnicu protiv Sanadera, to sigurno utjecati na postupak njegova izručenja Hrvatskoj, ali i naglasio kako je Hrvatskoj u tom postupku na raspolaganju više instituta, poput međunarodne pravne pomoći ili bilateralnog ugovora s Austrijom, ali i instituta europskog uhidbenog naloga koji, kaže, također propisuje skraćenu proceduru izručenja.

“No, to je sve u sferi kalkulacija. Kao ministarstvo do sada smo poduzeli sve što smo trebali poduzeti. Čekamo ročište 27. prosinca (u Austriji) gdje će biti očitovanje, a o ovom dalje ne bi previše kalkulirao što bi bilo kad bi bilo”, rekao je ministar novinarima. Negativno je odgovorio na njihov upit je li ministarstvo s predstavnicima Europske unije razgovaralo o Sanaderovim optužbama da ga hrvatske vlasti politički progone.

“Mi kao Ministarstvo pravosuđa nismo o tome razgovarali s predstavnicima Europske unije. Imamo cijeli niz reformi o kojima razgovaramo, koje predstavljamo, a ovo su stvari konkretnih postupaka koji se vode. Ali mislim da danas nitko Hrvatsku ne percipira kao zemlju u kojoj se vode bilo kakvi politički procesi”, zaključio je Bošnjaković.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close