Boras: Zgroženi smo medijskim napadima

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2011. u 21:40
Damir Boras / PXL

U današnjoj izjavi Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu adresiranoj na predsjednika Ivu Josipovića, predsjednika Sabora Luku Bebića i premijerku Jadranku Kosor, izražava se “zapanjenost razmjerima, tonom i sadržajem medijske kampanje protiv akademske zajednice”.

“Glasila EPH kontinuirano objavljuju napade na profesore i znanstvenike. Jutarnji list objavio je samo od prošloga petka do danas desetak stranica napada na sveučilišnu i znanstvenu zajednicu opremljenih bombastičnim naslovima, predimenzioniranim ilustracijama i podnaslovima, te sadržajima punima govora mržnje, ali i neistina zbog kojih Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i drugi dijelovi akademske zajednice u Hrvatskoj trebaju pokrenuti kaznenu prijavu zbog kleveta” stoji u izjavi Vijeća Filozofskog fakulteta koju potpisuje dekan Damir Boras.

“O moralnoj razini kampanje govori i činjenica da je istovremeno i na portalu Jutarnjega pokrenuta akcija koja poziva na denunciranje profesora. Pojave korupcije u akademskoj zajednici koje su upravo posljedica dosadašnje komercijalizacije i politike MZOŠ-a sada se generaliziraju i koriste kao argument za dalju komercijalizaciju. No hajka u medijima očito služi jedino kompromitiranju akademske zajednice u javnosti zbog toga što se radi javnoga dobra suprotstavila nacrtima prijedloga zakona o sveučilištu, visokome obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Ona zapravo pokazuje i nemoć Ministarstva da pridobije znatniji ili ugledniji dio akademske zajednice na stranu svojih nacrta prijedloga zakona pa pokušava populističkom hajkom opsjeniti javnost”, dodaje se u izjavi.

Dekan Boras također od Vlade i državnih organa zahtijeva da istraže pozadinu i narav povezanosti između Ministarstva u vrijeme bivšega i sadašnjega ministra znanosti, obrazovanja i športa s medijskim holdingom EPH. “Ako se ta povezanost ne istraži, i ako se ne obustave sve proceduralne radnje oko nacrta prijedloga zakona o sveučilištu, o visokome obrazovanju i o znanstvenoj djelatnosti, akademska će zajednica biti prisiljena na najenergičnije legitimne javne metode otpora nametanju zakona koji ugrožavaju budućnost sveučilišta i znanosti kao javnoga dobra u Hrvatskoj”, zaključuje se u izjavi.

(pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

Večernji list je možda najmanje loš .

Daje priliku svim opcijama da iznesu svoje mišljenje i zbog toga je objektivan.

I lijevima i desnima , crvenim i crnima .

A bome ima i žutih i zelenih (Vragova).

Na zadnjoj strani VL je i Felix koji svaki dan daje rezime svih vjesti .

navijački senzacijonalizam (iz nekog interesa) jednokratnog prenosa informacije (točne ili netočne njima nije važno važna je namjera) to je stanje naših medija
nigdje kontinuiteta i praćenja događaja koji se komentira i o kojem se informira (gdje su dalje informacije o mostovima tunelima itd. nem ništa kao leptir kupusar ujutru poleti naveće se ugasi) senzacionalističko informiranje velikih naslova nikakvog sadržaja dobijenih jednokratno iz dobro informiranih izvora
jad i bijeda samo da se to ne podvede pod stanje duha nacije jer i ovako smo zvani svakakvim imenima i nazivima

Pa tko to čita uopće, to je otprilike kao i kvaliteta programa nove TV.
Meni je žao jedino što je pala kvaliteta večernjeg lista i nije daleko od ovog škarta.

New Report

Close