Bogati strani ulagači zainteresirani za hrvatske nekretnine

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2010. u 17:15

Arapi najviše interesa pokazuju za nekretnine na području Zagreba i Zagrebačke županije, kuće na Cresu i kamene kuće u Dubrovniku

Hrvatska je postala predmet interesa bogatih posjetitelja iz najrazličitijih dijelova svijeta, pa bi pad cijena nekretnina mogao donijeti preokret na tržištu.

U skorije bi vrijeme mogli očekivati najezdu stranih ulagača, jer analize portala za nekretnine i turizam Crozilla upućuju na sve veći broj stranih posjetitelja koji su itekako zainteresirani za stanove u Zagrebu te kuće u Splitu i Zadru. Prošle godine, kada su cijene naših nekretnina bile mnogo više nego danas, bogatim strancima naše tržište nije bilo zanimljivo.

Portal Crozilla tada nije bilježio značajan broj posjetitelja s primjerice Bliskog Istoka, dok se danas posjetitelji s područja Ujedinjenih Arapskih Emirata nalaze na visokom šestom mjestu po broju stranih posjetitelja. Upravo ta činjenica ukazuje da bogati strani investitori “vrebaju” sve traženije hrvatsko tržište te otvaraju “sezonu lova” na naše nekretnine.

Arapi najviše interesa pokazuju za nekretnine na području Zagreba i Zagrebačke županije, kuće na Cresu i kamene kuće u Dubrovniku. Osvrnemo li se malo unazad, tijekom 2008. i 2009. godine, posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata činili su tek 1 posto stranih posjetitelja, dok se u nepuna dva tromjesečja 2010. godine broj istih utrostručio u odnosu na prethodne dvije godinu zajedno.

Ove godine posjetitelji te bogate zemlje čine čak 8 posto ukupnog broja stranih posjetitelja portala Crozilla što ukazuje na činjenicu da smo, zbog sniženih cijena nekretnina u recesiji, postali izvrsna prilika za bogate strane ulagače.

Hrvatska postala “zlatna koka” za strane ulagače

Stručnjaci međunarodnog portala Global Property Guide koji prati tržište nekretnina u gotovo svim zemljama svijeta, objavili su kako trenutno nije povoljan trenutak za kupnju nekretnina u Europi. Pri tom su držali kako cijene i dalje nisu dovoljno isplative čak niti nakon sloma europskog tržišta nekretnina.

Uvijek postoje iznimke, pa su tako baš Hrvatsku stručnjaci Global Property Guide-a uvrstili u europske zemlje u čije se nekretnine trenutno isplati ulagati. Hrvatska se našla na samom vrhu, pa se tako od 80 zemalja, nalazi se na visokom 19. mjestu.

Ivana Beljan, sa portala Crozilla napominje: “Strani investitori trenutno Hrvatsku vide kao ”zlatnu koku“ za ulaganje u naše nekretnine. I sami su svijesni činjenice kako će se kroz nekoliko godina Hrvatska priključiti Europskoj uniji , pa se očekuje razvoj istog scenarija koji zahvatio i mnoge druge zemlje nakon pridruženja toj zajednici, a to je povećanje cijena nekretnina. Stoga će nekretnine koje sada kupe, u budućnosti moći prodati po puno većim cijenama”.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pošalji upit
18.483.543 kn ~ 2.500.000 €
739 kn/m2 ~ 100 €/m2
Građevinsko zemljište | zemljište 25000 m2
Primošten – (PTT: 22202)
PRODAJA ATRAKTIVNOG ZEMLJISTA
Više detalja, fotografija, tlocrta i karte
Ovu nekretninu (nekretnine) prodaje vlasnik.

Kako Hrvatska može biti “zlatna koka” ako su cijene tako niske da svaka kupnja dolazi kao “poklon”? “Zlatna koka” strancima u smislu kupnje gdje im ostaje više novca na računu. Nekretnine na stranu, gdje su velika ekonomska ulaganja?

New Report

Close