BofA: Zarada u trećem kvartalu i pad na drugo mjesto

Autor: Vesna Sesvečan , 19. listopad 2011. u 09:10

I dok Goldman Sachs prvi put od financijske krize u zadnjem kvartalu bilježi pad (prihodi u trećem kvartalu pali 25 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine – 393 milijuna dolara gubitka), u trećem tromjesečju Bank of America (BofA) bilježi dobit i – gubitak pozicije br. 1. Doduše, dobit je prikazana uz malu pomoć računovodstva zahvaljujući prodaji imovine iako posao pokazuje znakove slabosti nakon što je kreditna dobit pala, a troškovi porasli.

Tako je kvartalna neto dobit za dioničare iznosila 5,89 milijarde dolara, ili 56 centi po dionici, u usporedbi s gubitkom od 7,65 milijarde dolara, ili 77 centi po dionici godinu dana ranije kada je trebalo 10,4 milijarde dolara računovodstvene naknade. Prihod je porastao na 28,7 milijarde dolara, odnosno 6 posto.

Bank of America zabilježio je 9,8 milijarde dolara olakšica prije oporezivanja od prodaje dionica China Construction Bank Corp i dvije računovodstvene dobiti. Banka je također zabilježila gubitak od 2,2 milijarde dolara prije oporezivanja prihoda od kapitala i strateških investicija. Neto prihod od kamata sa 12,7 milijarde dolara pao je na 10,7 milijardi dolara, a neto kamatna marža sa 2,72 posto smanjena na 2,32 posto.

Fiksni operativni troškovi porasli su na 17,6 milijardi dolara (4,7 posto), dok je ukupna zaposlenost povećana za oko 2700 (na 290.509), a otkako je globalno dogovaranje poslova presušilo investicijsko bankarstvo također je slabo. Očekivano ili ne, i rezultati kartičnog poslovanja također su slabiji nakon što je dobit pala na 1,26 milijarde dolara (35 posto u odnosu na drugo tromjesečje). I divizija za promet nekretnina za fizičke osobe prijavila je gubitak od 1,1 milijardu dolara u usporedbi s prošlogodišnjim neto gubitkom od 392 milijuna dolara. Banka očekuje kako će cijene nekretnina do kraja 2012. godine pasti za narednih 2,6 posto.

Međutim, unatoč tome što su računovodstvena dobit i prodaja imovine nadoknadili 15-postotni pad u prihodima od kredita, banka je bila prisiljena prepustiti poziciju najveće američke banke po imovini svom konkurentu JPMorgan Chaseu, a glavni izvršni direktor i predsjednik Brian Moynihan pod velikim je pritiskom da dokaže kako banku, opterećenu hipotekarnim gubicima i suočenu s tužbama, vodi u pravom smjeru.

Moynihan je osigurao pet milijardi dolara investicija od Warren Buffettova Berkshire Hathawaya, prodajom razne imovine te u sljedećih nekoliko godina planira srezati 30.000 radnih mjesta. Međutim, mnogi dioničari nisu uvjereni kako Moynihan može uspjeti u svom naumu, a jedan od razloga je i reakcija korisnika na plan banke da mjesečno zaračuna pet dolara za korištenje debitne kartice. No, primjer Bank of America slijedile su i mnoge druge banke što je ponukalo i predsjednika Baracka Obamu da uputi kritiku bankama rekavši, između ostalog, kako banke mogu zarađivati novac, ali na staromodan način tako da ga zarade. Odgovor Briana Moynihana, predsjednika i glavnog izvršnog direktora banke: “Banka ima pravo da ostvari profit” mogao bi se nazvati gotovo legendarnim.

Govoreći o Bank of America, glasnogovornik banke Jerry Dubrowski rekao je kako se banka uvijek fokusirala na služenje korisnika, rastu kompanije i izlasku iz poslova koji ne koriste tvrtki ili njenim klijentima, radije nego da se fokusira na veličinu imovine. Analitičari iz Stifel Nicolausa kažu da bi, isključujući jednokratni dobitak, tvrtkina zarada po dionici bila bliže 17 centi po dionici, nešto niže od predviđanja banke od 19 centi po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close