Bjeliš: Kod nas je letargija i iznenađujuće je što smo na listi

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2012. u 11:35

Sveučilište u Zagrebu našlo se među 500 najboljih sveučilišta prema Šangajskoj listi koja mjeri 1200 sveučilišta u svijetu. Najbolji je Harvard, a zagrebačko je sveučilište između 401. i 500. mjesta na listi na kojoj su i Ljubljanska univerza te Univerzitet u Beogradu, prenosi Večernji list.

Zanimljivo je kako su ljubljansko i beogradsko sveučilište ostvarili bolje rezultate od Sveučilišta u Zagrebu. Connect portal navodi da je od ukupno tri parametra s pozitivnim vrijednostima u jednom Zagreb bolji od Beograda (broj članaka objavljenih u časopisima Nature i Science) i u jednom je Zagreb bolji od Ljubljane (prosječan učinak zaposlenika koji se računa kao omjer prethodnih pet vrijednosti i broja stalno zaposlenih u znanstveno-nastavnim i nastavnim zvanjima).

Beogradsko je sveučilište prvi put na listi što rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš pripisuje njihovu agilnom ministru obrazovanja u prošlom mandatu.

“Povećali su ulaganja i dobili sredstva iz fondova Europske unije, u ukupnom BDP-u imaju nešto više ulaganja nego Hrvatska. Kod nas je letargija i iznenađujuće je što smo na listi. To je rezultat prethodnih nekoliko godina i entuzijazma svih generacija znanstvenika, naročito mladih doktoranada. Teško da ćemo se održati na listi – dogodine ćemo uložiti 15 posto manje sredstava za materijalne troškove i pet posto manje za osoblje”, rekao je Bjeliš objašnjavajući da Hrvatska sve brže ide prema dolje u ulaganju u znanost, a i nedavni su podaci pokazali da je Hrvatska u tome području na začelju Europe.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close