Biškupić: Ne postoji afera vezana uz arheološka istraživanja

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2010. u 17:10

Ministar kulture Božo Biškupić odbacio je danas medijske napise po kojima je HAC za arheološka istraživanja na trasama autocesta u proteklih sedam godina trebao platiti oko pola milijarde kuna, istaknuvši da tu nema afere.

Biškupić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je samo riječ o ispunjavaju zakonskih obveza, na kojima se temelje svi istraživački radovi, a kojima je cilj očuvati baštinu koja je ostala nakon ratnih devastacija i višestoljetne nebrige. Od 2004. do danas Ministarstvo je s HAC-om sklopilo ugovore na ukupno 401,2 milijuna kuna, od čega je dosad realizirano 294,3 milijuna kuna, rekao je.

Biškupić je rekao da se ne boji istrage i da je dobro da je ministar prometa Božidar Kalmeta od HAC-a zatražio izvješće o tim arheološkim radovima. Svaki natječaj bio je javno objavljen, nije napravljeno ništa što bi štetilo bilo kome, istaknuo je.

Rekao je i da Mirjana Sanader nije vodila niti jedno istraživanje, već je sudjelovala na jednom lokalitetu u Dalmaciji kao dio ekipe. Demantirao je da je Ministarstvo kulture financiralo prijevode njezinih knjiga sa 600 tisuća kuna te istaknuo da mu, kao ministru s trećim mandatom, nije trebao tutor.

Po njegovim riječima, za svako arheološko istraživanje koje se javlja pojedinačno, pa tako i za Gardun kod Trilja, s kojim su mediji povezivali Mirjanu Sanader, odlučuje vijeće za kulturna dobra, a projekt se financira putem natječaja.

Tvrdnje da su troškovi za arheološka istraživanja u velikoj mjeri porasla objasnio je time da se izgradnja cesta odvijala na puno većoj gustoći lokaliteta nego ranije, primjerice u Slavoniji.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close