Bio je sinonim za ekoproizvodnju, a sada se ne zna kamo ide Šaka sa Srednjaka

Autor: Danijela Jozić / VLM , 07. ožujak 2012. u 14:05

Željko Mavrović ne želi govoriti o tome što se trenutno događa s njegovim biznisom kao ni hoće li ga uspjeti prodati ili ugasiti

Najpoznatiji hrvatski ekološki poljoprivrednik Željko Mavrović, koji je polovicom prošle godine Večernjem listu priznao da ima ozbiljne poteškoće u poslovanju zbog čega bi mogao prodati ili ugasiti poljoprivredni biznis u Sloboštini pokraj Požege, još nije uspio pronaći zainteresiranog ulagača. Kako nam je rečeno u Uredu lokalne poljoprivredne savjetodavne službe, na Mavrovićevu imanju ozbiljnije proizvodnje više nema, a jedino što još funkcionira je tzv. edukacijski centar gdje se odvija poduka i radionice za poljoprivrednike, koju financira Europska unija. O tome što se događa s njegovim poslovanjem pitali smo i samog Željka Mavrovića, no on je odbio razgovarati o tome. I neki od vodećih ljudi iz poljoprivrednih udruga ne znaju što je s Mavrovićevim biznisom osim da je, kako nam je jedan rekao, “u velikoj gabuli”.

Šutnja u Zabi

Teško je dobiti konkretan odgovor na pitanje što je kumovalo Mavrovićevoj propasti. Bivši boksački as prvi je milijun eura zaradio upravo u profesionalnom sportu te ga investirao u imanje pokraj Požege. Osim besplatnog marketinga, jer mu i nije posebno trebao, Mavrovića je u poslu pratila i Zagrebačka banka. U toj su se banci pozvali na bankarsku tajnu pa smo ostali uskraćeni za odgovore što je s Mavrovićevim kreditima te jesu li još s njim u poslovnom aranžmanu. Mavrović je zemljište kupio prije nešto više od deset godina, a poslovanje je vodio kroz tri tvrtke: Eko Mavrović, Eko imanje Mavrović te Mavrović Eko Klara (posljednja je u suvlasništvu Zagrebačkih pekarni Klara). Provjerom preko Fine ustanovili smo da su svim tvrtkama računi u blokadi.

Najviše s Konzumom Mavrovićeve tvrtke su prije četiri godine ukupno imale prihod veći od 40 milijuna kuna i poslovale su s dobiti. Prema posljednjim dostupnim podacima prihodi su dramatično pali i tvrtke bilježe minus. Mavrović je surađivao s većinom trgovačkih lanaca, ali najviše s Konzumom koncerna Agrokor kojem je isporučivao 40 posto prometa. “Pitanje je koliko je Mavrovićeva proizvodnja bila ekološka, a koliko ‘obična’. Potrošači to osjete. Osim toga Mavrovićev ‘politički’ angažman oko Hrvatskoga seljačkog saveza vjerojatno je isto iritirao potrošače”, rekla nam je jedna sugovornica iz poljoprivrednog sektora. Dvije Mavrovićeve tvrtke su od države od 2004. do kraja 2011. godine dobile 9,8 milijuna kuna poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, doznali smo u Ministarstvu poljoprivrede.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Jest, mavrovićev kruh jest bio 13 kuna, ali je vrijedio svake lipe jer je bio zasitan ko 5 onih albanskih iz pekare, i dobro se prodavao. ne mislim da je propao zbog manjka potražnje, vjerojatnije je da nije mogao podnositi konzumove rokove plaćanja. ili što reče moller u zabi za kredit ne primaju konzumove bonove… Ili ko zna šta

Banke su ga naguzile .

Isto mu se dogodilo ko i ostalim koji troše nezarađeno , koji dižu kredite sa bezobrazno velikim kamatama .

Zarada njegove tvrtke nemože pokriti kamate banaka .

Isto se događa i Državi Hrvatskoj koja diže kredite i troši nezarađeno .

Sve tvrtke koje su propale “uživale” su kredite i trošile su nezarađeno .

tko bi dao 15 kn za pecivo koliko god ono bilo ekološko i fino? nije to njegovo bilo loše nego ultraskupo

a možda eko i nije bilo baš eko

New Report

Close