BiH: Banke u 2010. zabilježile gubitak od 140 milijuna KM

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2011. u 14:25

Pad profitabilnosti banaka i povećanje štednje stanovništva osnovne su značajke u poslovanju bankarskog sektora u prošloj godini, zajedničko je mišljenje predstavnika bankarskog sektora u BiH.

Predstavnici Centralne banke BiH, entitetskih agencija za bankarstvo, Agencije za osiguranje depozita i Udruge banaka BiH predstavili su podatke o poslovanju banka prema kojima su banke u BiH ostvarile ukupni gubitak od oko 140 milijuna KM u prošloj godini, prenosi Poslovni portal. Jedan od uzroka gubitka rast je nekvalitetnih kredita koji su dosegli udjel od 9,6 posto zbog čega su banke morale povećati rezerve radi pokrića potencijalnih gubitaka. U 2010. godini štednja stanovništva iznosila je 6,54 milijarde KM i za 13,8 posto veća je nego na kraju 2009. godine. U prošloj godini zabilježen je blagi kreditni rast koji je za tvrtke iznosio 3 posto, a za stanovništvo 1 posto.

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS, rekla je kako je bankarski sektor u RS prvi put u minusu u posljednjih 10 godina. Banke su godinu završile s gubitkom od 19,3 milijuna KM. Devet banaka ostvarilo dobit u ukupnom iznosu od 20 milijuna KM, a jedna je zabilježila gubitak od 40 milijuna.

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, obznanio je kako su banke u FBiH poslovale s gubitkom od 120,6 milijuna KM. Dobit je ostvarilo 14 banaka u iznosu od 54,7 milijuna KM. Pet banaka ostvarilo je gubitak od 157,3 milijuna KM, od čega najviše otpada na jednu banku koja je prošle godine “čistila” rizičnu aktivu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close