Biden najavio novu eru u međunarodnoj suradnji

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2009. u 11:40

“Došao sam po nalogu nove vlade koja je odlučna u namjeri da promjeni ton u Washingtonu i američkim odnosima s drugim državama”, izjavio je američki potpredsjednik Joe Biden na 45. münchenskoj konferenciji o sigurnosti.

“Taj novi ton nije nikakav luksuz, nego potreba kako bi se ubuduće zajedničkim izazovima suprotstavilo jakim partnerstvom”, objasnio je Biden te dodao da su države zbog velikih globalnih problema dužne prema svojim građanima da zanemare sve uskogrudne ideologije i nevažne svađe. “Naša je zadaća da saslušamo jedni druge, učimo jedni od drugih i zajednički radimo za dobrobit i sigurnost svih”, naglasio je novi američki potpredsjednik u obraćanju na svom prvom službenom posjetu inozemstvu u toj funkciji.

Biden se također izjasnio za tzv. rješenje “dvije države” na Bliskom istoku, odnosno priznavanje Izraela od strane arapskih zemalja i uspostavu palestinske države. U ime svoje vlade američki je potpredsjednik Iranu ponudio protuusluge ukoliko popusti u sporu oko njegovog atomskog programa.

On je nadalje od europskih partnera zatražio veću podršku u borbi protiv ekstremizma te primanje zatvorenika nakon zatvaranja logora Guantanamo. Što se tiče spora s Rusijom oko razmještanja američkog proturaketnog štita na istoku Europe, Biden je najavio da će SAD težiti postizanju dogovora s europskim partnerima i Moskvom.

(Deutsche Welle)

Komentirajte prvi

New Report

Close