Bernanke razočarao ulagače na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2012. u 08:30

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen jer je nakon komentara predsjednika Feda Bena Bernankea splasnula nada da će američka središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 46 bodova, ili 0,37 posto, na 12.460 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,01 posto, na 1.314 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 2.831 bod. U prva tri dana ovoga tjedna S&P 500 indeks osvojio je gotovo 3 posto, a na početku jučerašnjeg trgovanja činilo se da će se njegov uspon nastaviti jer je ulagače ohrabrilo smanjenje ključne kamate kineske središnje banke za 0,25 postotnih bodova.

Smanjenjem cijene novca, po prvi puta nakon gotovo četiri godine, kineske monetarne vlasti nastoje ubrzati rast gospodarstva koje u posljednje vrijeme posustaje. Ulagači su se nadali da će i druge vlasti najvećih svjetskih gospodarstava olabaviti monetarnu politiku zbog usporavanja rasta i dužnička krize.

No, nakon što je u srijedu razočarala Europska središnja banka, poručivši da neće rješavati probleme za koje su zaduženi političari, jučer je ulagače pokolebao i predsjednik Feda Bernanke. Doduše, u izvješću Kongresu kazao je da je središnja banka spremna reagirati, ako će to biti nužno za poticanje gospodarstva, no nije izričito najavio nikakve nove mjere u bliskoj budućnosti.

„Tržište ovisi o jeftinom novcu, a Bernankeov je posao da ne povlači okidač dok nije baš nužno da se situacija stabilizira. No, nakon prilično jasnih stavova nekoliko dužnosnika Feda o mogućem daljnjem labavljenju monetarne politike, Bernanke je razočarao“, kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki PFG Best. Oprez ulagača posljedica je i zabrinutosti zbog dužničke krize u Španjolskoj. Jučer je agencija Fitch smanjila kreditni rejting te članice eurozone na BBB, samo dva stupnja od bezvrijednog statusa, i dodijelila joj negativnu prognozu.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,18 posto, na 5.447 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 6.144 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 3.071 bod.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close