Bernanke: Dugoročna nezaposlenost ima karakter nacionalne krize

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2011. u 10:55

Dugoročna nezaposlenost u SAD-u ima karakter nacionalne krize i Kongres bi trebao poduzeti dodatne mjere kako bi je suzbio, upozorio je jučer čelnik američke središnje banke.

Oko 45 posto nezaposlenih ne radi najmanje šest mjeseci, podsjetio je Ben Bernanke, odgovarajući na pitanja iz publike nakon govora u Clevelandu. “To je nečuveno, nezabilježeno u Sjedinjenim Državama nakon rata. Ljudi gube vještine koje su stekli, gube veze i pripadnost radnoj snazi. Naša sadašnja situacija s radnim mjestima ima karakter prave pravcate nacionalne krize”.

Vlada mora pružiti potporu građanima koji su dugo bez posla kako bi se obučili za druga zaposlenja i pronašli posao, kazao je, predloživši također Kongresu da preuzme veću odgovornost u rješavanju tog problema. Kao najvažnija područja na kojima bi Kongres mogao dati doprinos gospodarskom oporavku izdvojio je dugoročnu nezaposlenost, proračunsku disciplinu i politiku stambenog zbrinjavanja.

Time je ponovno pokušao potaknuti zakonodavce da se aktivnije uključe u podupiranje gospodarstva, upozorivši da je središnja banke poduzela sve što je u njezinoj moći snižavanjem ključnih kamatnih stopa gotovo na nulu. “Američka središnja banka uložila je ogromne napore kako bi pomogla gospodarstvu da se oporavi i stabilizira”, kontrolirajući razinu kamatnih stopa i usmjeravajući monetarnu politiku. “Monetarnom politikom može se puno napraviti ali ona nije univerzalan lijek”, naglasio je.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close