Berlusconi odbio ponuđenu pomoć MMF-a

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2011. u 16:50

Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je danas u Cannesu da je Italija odbila ponudu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o financijskoj pomoći radi prevladavanja krize dok članice G20 oklijevaju pomoći Europi u rješavanju dužničke krize.

Europski čelnici ranije su objavili da će Italija dopustiti MMF-u da prati njezinu provedbu reformi mirovinskog sustava i tržišta rada i privatizaciju. U sinoćnjim razgovorima sa čelnicima eurozone i s američkim predsjednikom Barackom Obamom talijanski premijer Silvio Berlusconi pristao je da MMF i Europska unija objavljuju kvartalna izvješća o talijanskom ispunjavanju obećanja s prošlotjednog europskog summita, ustvrdili su.

Berlusconi razumije težinu situacije i aktivno je sudjelovao u razgovorima, dodali su europski diplomati. Čelnici 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razviju u sklopu skupine G20 okupili su se u Cannesu na dvodnevnom summitu kako bi raspravljali o podupiranju krhkog oporavka svjetskog gospodarstva ali je njihovu pažnju zaokupila Grčka najavom referenduma o međunarodnoj pomoći a potom i Italija čiji su troškovi zaduživanja ovog tjedna prekoračili šest posto.

“Smatram to dokazom da je talijanski proces reformi važan za zemlju i za eurozonu u cjelini”, komentirao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso talijansku spremnost da razmotri ponuđenu pomoć. Komisija će također pratiti napredak Italije a prvu ocjenu provest će idućeg tjedna. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će i MMF i EU objavljivati izvješća o Italiji.

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Europske središnje banke, MMF-a i institucija Europske unije raspravljali su na summitu G20 s američkim predsjednikom i o mogućnostima povećanja zajmodavnih kapaciteta MMF-a radi sprečavanja širenja dužničke krize a time i klizanja globalnog gospodarstva u novu recesiju.

Preusmjeravanje pozornosti na MMF može se smatrati prešutnim priznanjem da partneri Europe u G20 nisu skloni ulagati u europski krizni fond (EFSF). Njemačka kancelarka izjavila je da gotovo nijedna zemlja u G20 nije pokazala spremnost da sudjeluje u fondu. Europljani su se nadali da će potaknuti Kinu i ostale bogate zemlje da ulažu u namjenski investicijski instrument, ali su njihovi čelnici odgovorili da im je potrebno više detalja za donošenje takve odluke.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Italija ide u bankrot sa i bez MMF-a. Rekli bi neki usporeni raspad. http://sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura

New Report

Close