Beckham – snaga brenda jača i od nogometne igre

Autor: Ivan Jozić , 21. studeni 2011. u 12:25

Frizure, tetovaže, celebrity supruga, preljubi i humanitarni angažman. I da, nogomet, naravno. David Beckham ne igra u ligi Petice, nećemo ga gledati u dresu engleske reprezentacije ali ovih dana ponovo je, okružen euforičnim suigračima, podigao trofej. Doduše, za europske pojmove prilično nebitan kup – onaj američki, MLS Coup za kojeg ozbiljni “drukeri” kažu da se ne bi ni mogao igrati da u ligi nema toliko Meksikanaca, Argentinaca i Brazilaca. Ipak, Amerikanci su zavoljeli nogomet, a jedan od razloga zbog kojeg ga vole je i David Beckham.



David Beckam u Motorolinoj kampanji iz 2009.

Beckham je, sudeći prema komentarima razočaranih engleskih navijača, prestao biti nogometaš i postao celebrity onoga dana kada je iz Real Madrida otišao u nogometnu egzotiku, Los Angeles. No prelazak u “drugu ligu” Becks nije osjetio financijski. Bogatstvo mu se procjenjuje na 220 milijuna dolara: u LA Galaxyju zarađuje 27 milijuna dolara godišnje, a ukupna zarada penje se na 40 milijuna dolara. Vrtoglavi iznos ga čini najplaćenijim nogometašem na svijetu. Drugo mjesto drži Cristiano Ronaldo, treći je “čarobnjak” Messi: igrači koji igraju na značajno višoj razini od Beckama, osvajaju nogometne nagrade i prvenstva, oduševljavaju trenere i fanove. Direktore marketinga pak i dalje oduševljava Beckam.

LA Galaxy – tvornica novaca
Becks je bio zaštitno lice nekih od najvećih svjetskih kompanija. Pepsi, Calvin Klein, Adidas, Police, Vodafone, Motorola, Gillette prepoznali su marketinški potencijal engleske modne ikone: 2003. i 2004. ime Davida Beckhama bilo je najčešće upisivani sportski pojam u Google tražilici. Posljednji “teškaški” ugovor potpisao je sa Samsungom, postavši njihovo zaštitno lice-promotor Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Za novce koje Galaxy troši na Beckhama, teoretski bi mogao kupiti Ibrahimovića i E’toa. Vrijedi li Becks koliko i dva ubojita napadača? Marketinški gledano, apsolutno da. LA Galaxy je u prve četiri (od pet godina ugovora koji ističu ovu godinu) na Beckhamovom imenu zaradio 600 milijuna dolara! A ove godine napokon su postigli i sportsku satisfakciju – nakon pet godina čekanja osvojili su MLS kup, pobjedivši u finalu Dynamo iz Hustona.

Iako nikada nije postao Fifin igrač godine (1999. drugi iza Rivalda, a 2001. iza Figa) Beckham ostaje neprikosnoveni kralj nogometnog biznisa. Igrač koji novac stvara gdje god da istrči na teren. Zato i danas, u 36. godini poslodavcu koji mu je spreman isplaćivati preko 20 milijuna dolara po sezoni, može reći “nisam siguran da ću potpisati novi ugovor s Galaxyjem.”

David Beckham definitivno je i dalje “zlatna kopačka”, iako mu je nitko nije svečano uručio.


Beckhamov parfem Homme razvijen je u suradnji sa kozmetičkom tvrtkom Coty

Komentirajte prvi

New Report

Close