Bauka optužuju da nije odolio ‘sirenskom pozivu politike’

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2012. u 15:20
Arsen Bauk (PXL)

Umjesto da javnosti predoči podatke o stvarnom broju zaposlenih u javnom sektoru, odnosno broju državnih službenika i namještenika, ministar uprave Arsen Bauk iskoristio je medijsku dezinformaciju Jutarnjeg lista o navodnom HDZ-ovom zapošljavanju čak 60.000 novih službenika i namještenika u državnoj i javnoj upravi u posljednjih pet godina za napad na političke suparnike, ustvrdio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sindikat u priopćenju poziva predsjednika Vlade, Predsjednika Republike i ministra uprave da stanu u zaštitu digniteta zaposlenih u javnom sektoru, koji se takvim novinskim člancima prikazuje kao stalno rastući sektor po broju zaposlenih i feud političkih stranaka, odnosno vladajućih struktura. Sindikat se pritom poziva na podatak o broju od 64.858 državnih službenika i namještenika zaposlenih u svim državnim tijelima, koji je utvrđen 29. rujna 2004. godine, kao zakonska pretpostavka za provedbu referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Taj je broj za 1.522 manji od broja 63.336, koliki je sadašnji ukupan broj zaposlenih koji Jutarnji list navodi kad su u pitanju državna tijela, a dobiven je od Ministarstva uprave. “Umjesto da rasvijetli stvarno stanje broja zaposlenih u državnim tijelima i tako stane na kraj medijskim manipulacijama, ministar Bauk nije odolio sirenskom zovu politike i prenio je retoriku iz saborskih oporbenih klupa na područje državne uprave, pokazavši kako još uvijek razmišlja kao političar, a ne državni dužnosnik”.

Sindikat je stoga danas Bauku uputio zahtjev za pristup informacijama u pogledu broja zaposlenih u državnim tijelima, a posebice u odnosu na broj državnih službenika i namještenika iz 2004. godine koji predstavlja jedini službeni podatak u Hrvatskoj kojim je obuhvaćen točan broj zaposlenih u državnoj upravi. Svi ostali podaci dosad su bili nepotpuni i nisu obuhvaćali zaposlene u MUP-u ili pravosudnim tijelima, a ako su posredno i postojali nisu bili obuhvaćeni cjelovitim izvješćem, kaže se u priopćenju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close