Banka iz pakla: Zovu 800 puta, maltretiraju obitelj, oduzimaju vozila…

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2011. u 17:05

Popis optužbi koje se u SAD-u nižu protiv najveće španjolske banke i druge najveće europske banke po tržišnoj kapitalizaciji, Banco Santander S.A , nečuven je i nevjerojatno dugačak. Zapravo, neke od optužbi koje Amerikanci toj banci stavljaju na teret toliko su nevjerojatne da je u njih teško povjerovati.




Evo samo nekih optužbi s popisa: na stotine “robopoziva” u samo jednom slučaju (800 njih upućenih samo jednom korisniku, a zbog kašnjenja otplate rate kredita za kupljeni automobil), nezakonito oduzimanje vozila od djelatnih vojnih službenika po dužnosti razmještenih u inozemstvo, naplata zakašnjelih i nepostojećih naknada, maltretiranje prijatelja, suradnika, obiteljskih članova (pa čak i djece) zbog dugova klijenata preko telefona…

Američki su se odvjetnici bacili u lov na potencijalne klijente nakon što je čitava lavina tužbi diljem SAD-a pokrenuta protiv te banke.

Svoju prisutnost na američkom tržištu ta banka u najvećoj mjeri može zahvaliti kupnji koja je započela 2009. godine, kada je Santander od Citibanka, HSBC-a i niza drugih banaka počela kupovati milijarde dolara u zajmovima za kupnju automobila, veliki dio njih danih dužnicima bez kreditne sposobnosti (tzv. subprime). Inače, te 2009. godine Santander je slovila kao jedina banka koju nije pogodila kriza.

No, ako se ova kaskada tužbi pokaže točnima, to znači da je Santander Consumer USA, američka podružnica španjolske banke, pokušao ta potraživanja odmah pretvoriti u unosnu imovinu propisujući dužnicima ogromne kazne i oduzimajući im vozila pod krajnje sumnjivim izlikama.

“Oni imaju dobar poslovni model… Ako misle biti lopovi!”, izjava je odvjetnika Johnnyja Norrisa, koji je podnio jednu od prvih visokoprofilnih tužbi protiv Santander Consumer USA,. “To je vrlo unosam, ali nezakonit poslovni plan… Zaista je grozan i pokušavamo mu stati na kraj”, kazao je Norris.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close