Ban Ki-moon doputovao u Teheran na summit nesvrstanih

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2012. u 11:35

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u srijedu u Teheran na 16. summit Pokreta nesvrstanih, a očekuje se da će na marginama sastanka zatražiti od najviših iranskih dužnosnika da učine napredak u vezi pitanja iranskog nuklearnog naoružanja.

SAD i Izrael su izrazili rezerve u vezi tog posjeta s obzirom da je Iran podvrgnut svojevrsnim sankcijama u vezi međunarodnih posjeta zbog svog kontroverznog nuklearnog programa. Ban je ipak odlučio doći u Teheran kako bi “prenio zabrinutost međunarodne zajednice u vezi pitanja u kojima je važno postići napredak, kako zbog regionalne stabilnosti tako i zbog iranskog naroda”, objasnio je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

On je dodao da će Ban s iranskim dužnosnicima razgovarati i o iranskom nuklearnom programu, terorizmu, ljudskim pravima i stanju u Siriji. Ban je u više navrata krizirao izjave iranskih dužnsonika koji su između ostaloga pozivali i na uklanjanje Izraela s karte svijeta.

Glavni tajnik UN-a trebao bi se u srijedu sastati s iranskim duhovnim vođom Alijem Hamneijem, predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i predsjednikom parlamenta Alijem Laridžanijem.

Na summitu nesvrstanih u Teheranu sudjeluje tridesetak predsjednika država ili vlada, te izaslanstva stotinjak zemalja. Hrvatsku, koja u Pokretu nesvrstanih ima status promatrača, u Teheranu predstavlja Stribor Kikerec načelnik sektora u MVEP-u.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close