Bajs: U prvih sedam mjeseci pola milijuna turista više

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2011. u 17:20
PXL

U Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci doputovalo pola milijuna više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u srpnju je bilo tri milijuna dolazaka, što je za 4,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, kazao je ministar turizma Damir Bajs danas u Starigradu Paklenici predstavljajući rezultate dosadašnjega dijela turističke sezone.

“Time se i dalje ostvaruje prvi od dva glavna hrvatska turistička cilja za ovu godinu, a to su povratak domaćih gostiju u hrvatska odredišta, te obrana povećanog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu,” rekao je Bajs. Prema podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u srpnju ove godine, ostvareno je tri milijuna dolazaka, što je 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Od toga broja 2,7 milijuna je stranih dolazaka, što je 5 posto više, dok je domaćih dolazaka oko 255 tisuća, odnosno 0,6 posto više.

“U srpnju je ostvareno 19,8 milijuna noćenja, što je porast od 3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a od toga broja 17,5 milijuna je stranih i oko 2,2 milijuna domaćih noćenja – što je 3 odnosno 4 posto više,” rekao je Bajs. Najveće poraste dolazaka u mjesecu srpnju ostvarile su Turističke zajednice u gradu Zagrebu (10 posto), Splitsko-dalmatinske županije (7,8 posto) i Zadarske županije (7 posto), a slijede ih Ličko-senjska (6,3 posto) i Dubrovačko-neretvanska (5,7 posto), te Istarska (3,4 posto), Primorsko-goranska (2,5 posto) i Šibensko-kninska (1,3 posto).

Najveći broj dolazaka i noćenja zabilježen je u Istri, više od 775 tisuća dolazaka i 5,8 milijuna noćenja. U strukturi dolazaka porast je zabilježen u gotovo svim emitivnim tržištima. U odnosu na prošlogodišnji srpanj najveći porast imali su Mađari s 13,5 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja, Austrijanci s 10,6 posto više dolazaka, a 9 posto više noćenja; slovenski gosti ostvarili su 5 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja.

U prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je 6,2 milijuna dolazaka gostiju, što je za 8 posto bolji rezultat nego lani, rekao je ministar Bajs i dodao kako je od početka ove godine ukupno došlo 450 tisuća gostiju više, od čega je 40-ak tisuća domaćih gostiju. Najveće poraste dolazaka u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti razdoblje lani, ostvarili su Splitsko-dalmatinska županija (10,7 posto), Ličko – senjska (10,3 posto), grad Zagreb (10 posto) i Zadarska županija (9 posto). Najveći broj dolazaka i noćenja u prvih sedam mjeseci zabilježen je, opet, u Istri: 1,7 milijuna dolazaka i 10,6 milijuna noćenja.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

bajs je car priča taman toliko da nebi rekao neko da je glup da ništa nezna i bere lovorike za nešto za što neje ….em mrdno
samo tako jer stvari po inercij bolje idu same nego kad ih se dohvati struka tipa vatrogasac popijać kalmeta neču dalje da ne uvrijedim sve one koje ne mogu pobrojati a zaslužili su rezultatima zasnovanim na svom znanju
samo tAKO BAJS polako i ne talasaj plaže su pune nek potraje što duže /i oni pišaju i se.. znaći moraju nešto popiti i pojesti/

Na isti način stari direktori pričaju o prometu , koliko su ga povećali .

Koga briga .

Jedino je važno koliko ste zaradili ,koliko vam je dobit .

Kome trebaju toliki turisti koji malo troše a zašporkaju nam cijelu Istru ,Primorje i Dalmaciju .

Noćenja sve više a novaca nigdje.

New Report

Close