Bajs: Turizam spreman za glavni dio sezone

Na graničnom prijelazu Macelj danas je otvoren turističko-informativni punkt Hrvatskog autokluba (HAK), a tom je prigodom ministar turizma Damir Bajs istaknuo da je hrvatski turizam spreman za glavni dio sezone.

Hrvatski turizam u ljetne turističke najintenzivnije mjesece srpanj i kolovoz, u kojima najviše turista dolazi cestovnim pravcima, ulazi spreman i s porastima turističkih dolazaka u prvoj polovici ove godine. To ulijeva optimizam da će glavni ljetni dio sezone biti dobar, kazao je ministar Bajs otvarajući turističko-informativni punkt HAK-a na Macelju. Taj punkt HAK-a je pilot projekt koji se realizira s ciljem boljeg informiranja stranih turista i povećanja njihove sigurnosti na hrvatskim cestama, kazao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić.

Bajs je danas na Macelju potpisao s glavnim tajnikom HAK-a Zvonkom Šmukom ugovor o suradnji, a po kojem je Ministarstvo turizma HAK-u ove godine odobrilo 450 tisuća kuna bespovratnih potpora za sufinanciranje različitih aktivnosti vezanih za sigurnost na cestama. Ukupno je od 2009. godine do danas Ministarstvo izdvojilo 1,3 milijuna kuna za aktivnosti HAK-a, kazao je Bajs. Istaknuvši da je jutros na Macelju bila i još je velika gužva te da su putnici od Maribora do Macelja vozili tri do četiri sata, ministar je kazao da je to također dobar pokazatelj uvoda u glavni ljetni dio sezone.

Ovaj prvi srpanjski vikend ujedno dijeli predsezonu od glavne sezone u kojoj se očekuje dolazak većeg broja turista cestovnim pravcima nego u predsezoni, kada ih je više dolazilo zračnim prijevozom, rekao je ministra Bajs. Iznio je i podatke da je u lipnju bilo 7,3 posto više dolazaka automobilom u Hrvatsku nego u istom mjesecu lani, te da je ukupno tijekom proteklih lipanjskih vikenda preko graničnih prijelaza u Hrvatsku ušlo više od 2,5 milijuna stranih putnika, što je 7,6 posto više nego u istim vikendima prošle godine.

Ministar Bajs naglasio je i da je najbitnije što se turističkim dopunskim mjerama ove godine uspio prebroditi svibanj te u lipnju postići očekivano dobre rezultate, a s obzirom na dobre najave, vjeruje u dobar nastavak sezone.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!