AZTN: TDR je sprječavao BAT-u pristup tržištu

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2006. u 19:15

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je da je Tvornica duhana Rovinj d.d., pravni prednik tvrtke TDR d.o.o., svojedobno sprečavala pristup tržištu proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda na području Republike Hrvatske tvrtki British American Tobacco Investments (BAT).
U Rješenju AZTN-a, donesenom po službenoj dužnosti, koje je objavljeno danas u Narodnim novinama, kaže se da je Tvornica duhana Rovinj to činila u razdoblju od 15. siječnja 1999. do 16. ravnja 1999. godine. Nadalje, kaže se u rješenju koje je doneseno na temelju Odluke Vijeća AZTN-a sa sjednice održane 12. travnja, Tvornica duhana Rovinj je BAT-u, putem povezanog društva Viržinija iz Virovitice, sprečavala pristup tržištu primarne prerade duhana u razdoblju od 9. lipnja 1999. do 30. studenog 2000. godine. Time je, kaže se u Rješenju, narušila slobodno tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu. TDR-u se zabranjuje svako buduće monopolističko djelovanje te se nalaže plaćanje troškova postupka BAT-u u iznosu od 103,3 tisuće kuna. U obrazloženju Rješenja, navodi se, uz ostalo, da je Odluka Vijeća AZTN-a donesena nakon što je Tvornica duhana Rovinj, suprotno rješenju AZTN-a, nastavila stjecati dionice Tvornice duhana Zadar, bez prethodnog izvještavanja Agencije. Agencija je na to obvezala Tvornicu duhana Rovinj, nakon što je (1998.) ocijenila dopuštenom koncentraciju Tvornice duhana Rovinj i Tvornice duhana Zagreb. Tada je Tvornici duhana Rovinj naložila dostavljanje obavijesti o namjeri izravnog ili posrednog stjecanja daljnjeg udjela u tvrtkama na području Hrvatske. Te mjere bile su na snazi do 31. prosinca 2000. godine, ali Tvornica duhana Rovinj je nastavila stjecati dionice Tvornice duhana Zadar i time ih nije ispoštovala.
(Hina)

Komentari (1)
Pogledajte sve

sram ih bilo – kakav cirkus, objavljuju ovo nakon 5 godina, i nakon što je tdr uništio bat-ovu
investiciju. i još je jedina posljedica kazna od 100.000 kuna. što se može smatrati ukorom u okviru reda veličina predmetnih investicija.

New Report

Close