AZTN potvrdio ekskluzivu PD-a – vodi se istraga protiv operatera!

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2011. u 16:35

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) potvrdili su danas da se odvija istraga nad tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj HT-a, Vipneta i Tele2 Hrvatske. Nakon jučerašnjeg članka u Poslovnom dnevniku, iz agencije potvrđuju da se nad operaterima vodi istraga zbog sumnje da su se 2009. dogovarali oko tarifa i udružili u kartel. Sve tri tvrtke to opovrgavaju, tvrdeći da među njima nije bilo nikakvog dogovaranja…

S obzirom da se radi o istrazi kartela, što zna potrajati, iz AZTN-a danas nisu mogli reći više detalja, ali ističu da će o rezultatima, kada se do njih dođe, javnost pravodobno obavijestiti.

Iz HT-a su kazali da je promjena obračunskih jedinica u listopadu 2009. bila samostalna poslovna odluka HT-a (T-Mobilea u to vrijeme) te napominju da među operatorima nije bilo nikakvog dogovora.

AZTN se javio krajem rujna
HT je u svom financijskom izvješću za devet mjeseci ove godine, objavljenom krajem prošlog tjedna, naveo da su od AZTN-a 21. rujna ove godine primili odluku o službenom pokretanju postupka kojim će AZTN ispitati postoji li dogovor između tri operatora i predstavlja li on kao takav zajedničko djelovanje koje je zabranjeno člankom 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Taj je postupak AZTN protiv tri operatora pokretne mreže, kako se navodi u financijskom izvješću HT-a, pokrenuo zbog navodnog dogovora o usklađenom djelovanju jer su sva tri operatora pokretne mreže od 1. listopada 2009. promijenila obračunske jedinice u svojim tarifnim planovima iz 15 sekundi u 60 sekundi, pa AZTN smatra da promjena obračunskih jedinica predstavlja dogovor o povećanju cijene.

I iz tvrtke Vipnet ističu da ni u kojem slučaju nisu razgovarali, a kamoli dogovarali cijene na tržištu sa ostalim operatorima te su uvjereni da će cijeli postupak AZTN-a biti brzo gotov i to, po njihovom očekivanju, odbacivanjem svake sumnje da se radi o kartelu.

Svima je, kako kažu, bilo jasno da će se zbog uvođenja trošarina na mobilnu industriju (od 6 posto na prihode od SMS poruka i razgovore u mobilnim mrežama od kolovoza 2009.) dogoditi trenutna korekcija cijena koja je napravljena na najprikladniji način u tom trenutku.

“Korisnici su obaviješteni na vrijeme i transparentno”
Slijedom toga potpuno su, dodaju, transparentno obavijestili sve korisnike o svim promjenama, a način na koji su djelomično kompenzirali utjecaj nameta bilo je podizanje cijena. Usporedbe radi sumnjičenje za kartel u ovom slučaju bilo bi jednako da se lance trgovina s robom široke potrošnje osumnjiči za kartel zbog istovremene korekcije cijena kod promjene poreza na dodanu vrijednost, dodaju iz Vipneta.

Iz tvrtke Tele2 Hrvatska ističu da nikada nisu sudjelovali u bilo kakvim dogovorima oko promjene obračunskih jedinica. Naglašavaju da cjenovnu politiku formiraju potpuno slobodno i samostalno te u cijelosti u skladu sa pozitivnim propisima u Hrvatskoj.

U vezi spomenute istrage očekuju da AZTN utvrdi kako nije bilo nikakve zlouporabe poslovanja niti zlouporabe tržišnog natjecanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close