AZTN: Pokrenut postupak protiv SAP-a

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2009. u 18:00

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je da je pokrenula postupak utvrđivanja sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja protiv tvrtke SAP d.o.o.

Naime, u postupku će se utvrditi je li SAP zlouporabio svoj vladajući položaj na mjerodavnom tržištu održavanja SAP aplikacija za upravljanje poslovnim procesima u Republici Hrvatskoj, odnosno je li nametao nepravedne trgovinske uvjete poduzetniku Getro-u uvjetujući nastavak održavanja cjelokupnog, već plaćenog SAP sistema, kupnjom i plaćanjem održavanja dodatnih licenci, objavio je danas AZTN.

Vijeće je razmatralo i pravnu prirodu zajedničkog pothvata Mercator-Plodine-Billa d.o.o., koji je nastao sklapanjem društvenog ugovora između tih poduzetnika radi obavljanja poslova zajedničke nabave. Utvrđeno je da je riječ o tzv. ugovornom zajedničkom pothvatu poduzetnika koji ostaju nezavisni, a koji za cilj ima zajedničke aktivnosti pri nabavi te ga u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja treba ocjenjivati kao sporazum između poduzetnika.

Odredbe spomenutog ugovora i pratećih ugovora nisu ocijenjene kao ograničavajuće, a poslovanjem navedenog zajedničkog pothvata stvaraju se povoljniji uvjeti nabave za poduzetnike Mercator-H, Plodine i Billa kod proizvođača i dobavljača mješovite robe, pojašnjavaju iz AZTN-a. Budući da zajednički tržišni udjel navedenih poduzetnika na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom na teritoriju RH sada iznosi između 15 i 20 posto, očekuje se da će poslovanje ovog zajedničkog pothvata pridonijeti jačanju konkurencije u hrvatskoj maloprodaji, a raznovrsnijom i boljom ponudom te nižim cijenama proizvoda pogodovati potrošačima.

Europska pravna stečevina također dopušta sporazume o zajedničkoj nabavi između konkurenata koji nemaju značajan zajednički tržišni udio, pod uvjetom da ne postoje bilo kakvi daljnji dogovori o poslovanju koji bi bili usmjereni na određivanje prodajnih cijena i podjelu tržišta između poduzetnika sudionika ugovornog zajedničkog pothvata, stoji u objavi AZTN-a.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close