AZTN odobrio program restrukturiranja Brodosplita

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2011. u 15:35

Potpora u iznosu nešto višem od 6,6 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1.ožujka 2006. do kraja 2015.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je na svojoj 82. sjednici odobrila državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodograđevne industrije Split (BIS) i Brodosplit – Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO), priopćeno je iz AZTN-a.

Potpora u iznosu nešto višem od 6,6 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1.ožujka 2006. do kraja 2015., a sastoji se od subvencija, državnih jamstava te otpisa i preuzuimanja dugova od strane Vlade RH. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 11 milijardi kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investirora – tvrtke DIV Smobor – iznosi 4, 4 milijarde kuna ili 40 posto.

U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrutrukturiranja. Tako kompenzacijske mjere u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta iznose 29.611 CGT-a, a moraju se provesti u roku od godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora. Najkasnije u roku od godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u obvezi je Agenciji i Europskoj komisiji, sukladno obvezama preuzetim tijekom pregovora o članstvu u EU, dostaviti dokaz o izvršenju mjere smanjenja kapaciteta BIS-a, a sve do kraja procesa restrukturiranja dostavljati spomenutim tijelima polugodišnja i godišnja izvješća o provedbi Programa restrukturiranja i to najkasnije do 15. siječnja i 15. srpnja za prethodnih šest mjeseci.

Uz to, najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu godinu, za svaku godinu trajanja razdoblja restrukturiranja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva AZTN-u mora dostavljati i godišnja financijska izvješća BIS-a. Dok traje provedba progama restruktuiranja BIS i BSO ne mogu dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje ovom se poduzetniku ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora, navode iz AZTN-a.

AZTN-a je na istoj sjednici odobrio državnu potporu u obliku subvencije namijenjene za brzi razvoj širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Potpora u iznosu od 50 milijuna kuna sadržana je u prijedlogu Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na spomenutim područjima kojeg odobrava Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a koji će se primjenjivati od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2016. Vijeće AZTN-a je ocijenilo da je potpora sukladna Zakonu o državnim potporama

Na zahtjev Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vijeće AZTN-a je, pak, odobrilo i državnu potporu za zaštitu okoliša – operativnu potporu za proizvodnju obnovljivih izvora energije sadržanu u prijedlogu Programa novčanih poticaja za proizvodnju biogoriva za prijevoz. Državna potpora u obliku subvencije u tom programu iznosi 398,5 milijuna kuna, a program će se provoditi od 1. kolovoza 2011. do 31. prosinca 2014.

Na istoj sjednici Vijeće je također odobrilo koncentraciju poduzetnika koja nastaje stjecanjem kontrole od strane VIPneta nad B.net-om. Uz prethodno dobiveno pozitivno očitovanje HAKOM-a na prijavu koncentracije, Vijeće je, na temelju podataka iz prijave i saznanja o sudionicima koncentracije i mjerodavnom tržištu ocijenilo je da ona nema negativne učinke na mjerodavnom tržištu jer se njome ne stvara novi ili jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije već se prema mišljenju Vijeća, stvaraju uvjeti za jačanje tržišnog natjecanja. Stoga se koncentracija smatra dopuštenom, zaključuje se u priopćenju AZTN-a.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close