AZTN: Lukoil Croatia kupac Crobenza

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2010. u 16:30

Ruski Lukoil kupac je Crobenza, ugovor o kupoprodaji potpisali su Mol/Ina s tvrtkom Lukoil Croatia, a konačnu odluku o tome treba donijeti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, potvrdili su danas Hini iz Agencije.

Sudionici koncentracije na koje se odnosila obveza prodaje Crobenza – Mol/Ina dostavili su Agenciji i povjerenici kupoprodajni ugovor o prodaji kojeg su sklopili s društvom Lukoil Croatia d.o.o., odgovorila je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na upit Hine o prodaji Crobenza. Povjerenica ima rok od sedam dana dostaviti Agenciji obrazloženi prijedlog odluke o odabranom kupcu, a Agencija će temeljem tog prijedloga donijeti konačnu odluku o tome odgovora li kupac uvjetima iz njezinog rješenja, ističu iz Agencije.

Rok za izvršenje naloga Agencije za prodaju Crobenza d.d., sukladno rješenju Agencije, istekao je 21. srpnja 2010. Ina je Crobenz trebala prodati temeljem obveze iz rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 9. lipnja prošle godine, a kojim je Agencija uvjetno dopuštenom ocijenila koncentraciju Ine i Mola, i kao jedan od uvjeta naložila prodaju stopostotnog udjela Ine u Crobenzu.

Nakon što početkom svibnja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije prihvatila da Mol/Inin prijedlog da Crobenz kupi Croatian Petrol Station, jer nije odgovarao uvjetima za tu kupnju, Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja odlučilo je da povjerenik izvrši prodaju Crobenza u roku od tri mjeseca, od 21. travnja 2010., pa je rok istekao jučer, 21. srpnja.

Prema pisanju medija, uz Lukoil za kupnju Crobneza bili su zainteresirani i slovenski Petrol te slovački fond Slavia Capital. Tvrtka Crobenz u Hrvatskoj ima 14 benzinskih postaja u devet županija. Crobenz se prodavao u cijelosti, odnosno uključivo maloprodajno i veleprodajno poslovanje.

Ruski je Lukoil krajem travnja 2008. godine kupio zagrebačku tvrtku Europa mil koja je imala devet benzinskih postaja u Zagrebu i Splitu. Lukoil Croatia trenutno u Hrvatskoj ima 21 benzinsku postaju, a uskoro planira otvaranje još dviju postaja.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close